Hlavní obsah

Připravte se na válku, vyzval Chávez armádu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez v neděli vzkázal armádě, aby se připravila na možný konflikt s Kolumbií. Ta v reakci uvedla, že se s žádostí o pomoc obrátí na OSN.

Foto: Juan Carlos Solorzano/Miraflores Palace/Handout, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Chávez minulý týden nařídil přesunout na hranice 15 000 vojáků s odůvodněním, že kolumbijské polovojenské jednotky podnikají stále agresivnější přeshraniční výpady. Venezuele se navíc nelíbí pronájem vojenských základen v Kolumbii Spojeným státům. Podle Bogoty jsou Američané vítanou pomocí v boji proti povstalcům a drogovým gangům.

„Neztraťme už ani den: naším hlavním cílem je připravit se na válku a pomoct při přípravě i lidem,“ uvedl ve své pravidelné relaci v televizi Chávez.

Kolumbijský prezident Alvaro Uribe v reakci uvedl, že se jeho země obrátí s žádostí o pomoc na Radu bezpečnosti OSN a Organizaci amerických států. „Kolumbie nepodnikla ani nepodnikne žádný agresivní výpad vůči mezinárodnímu společenství, natož vůči sousedním latinskoamerickým národům,“ řekl.

Diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi byly přerušeny v červenci, když Bogota oznámila úmysl pronajmout USA své základny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám