Hlavní obsah

Hurikán Ida si v Salvádoru vyžádal 124 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cancún

Řádění hurikánu Ida si ve středoamerickém Salvadoru vyžádalo 124 lidských životů. Hurikán postupuje přes Mexický záliv k ropným plošinám v jeho střední části.

Foto: Luis Galdamez, Reuters

Článek

Ida napáchala menší škody v mexickém letovisku Cancún na východním pobřeží poloostrova Yucatán. Z ostrova Holbox severozápadně od Cancúnu bylo evakuováno asi tisíc lidí. Holbox je izolovaná rybářská komunita, kde jsou také domovem tisíce plameňáků a dalších exotických ptáků.

Meteorologové z amerického Národního centra pro hurikány (NHC) v Miami předpokládají, že při přeletu nad Mexickým zálivem hurikán zeslábne. V noci na pondělí SEČ dosahovaly však jeho vichry stále rychlosti až 165 kilometrů v hodině.

Některé společnosti v zálivu ze svých ropných plošin evakuovaly zaměstnance, dvě dokonce zastavily produkci jako předběžné opatření.

Foto: Henry Romero , Reuters

San Vicente v Salvadoru

NHC vydal varování od Grand Isle v americkém státě Louisiana až po Mexico Beach na severozápadě Floridy. Louisiana vyhlásila už v neděli stav nouze a mobilizovala kromě záchranářů i armádu.

V Salvadoru hurikán vyvolal záplavy a sesuvy půdy, které podle poslední bilance nepřežilo 124 lidí. Živel zřejmě způsobil škody i na kávovníkových plantážích, celkem však úrodu výrazně nepoškodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám