Hlavní obsah

Dohoda s pučisty v Hondurasu padla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa
Aktualizováno

Pučisté v Hondurasu sestavili vládu národní jednoty bez svrženého prezidenta Manuela Zelayi. Oznámil to prozatímní vůdce země, armádou dosazený Roberto Micheletti jen několik hodin poté, co vypršela lhůta na uzavření dohody o rozdělení moci, která předpokládala návrat Zelayi do úřadu.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Roberto Micheletti

Článek

Micheletti sdělil, že i bez Zelayi reprezentuje kabinet široké politické spektrum. "Dokončili jsme proces formování vlády národní jednoty... Je v ní zastoupeno široké politické spektrum, navzdory skutečnosti, že Zelaya neposlal seznam svých zástupců," řekl Micheletti.

Pučisté Zelayu svrhli 28. června. V říjnu se Zelaya z vynuceného exilu vrátil do vlasti.

Podle dohody, na kterou tlačily Spojené státy, se měl Zelaya vrátit do funkce do doby, než se v zemi uskuteční prezidentské volby. [celá zpráva]

V dohodě se také obě strany zavázaly k vytvoření vlády národní jednoty. "Dohodu se nepodařilo realizovat vinou Michelettiho..., který nesvolal Národní shromáždění" k hlasování o návratu svrženého prezidenta do funkce, konstatoval podle agentury AFP Zelayův zástupce Jorge Arturo Reina. "Byla to pouhá fraška, když předstírali dialog," dodal.  Zelaya odmítl jmenovat do Michelettiho vlády své ministry.

Levicově orientovaný Zelaya byl svržen, protože chtěl prosadit zákon, který by mu umožnil kandidovat i v příštích prezidentských volbách [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám