Hlavní obsah

Psychiatr, který postřílel 13 vojáků, se chtěl vyhnout nasazení v Afghánistánu

Fort Hood
Aktualizováno

Na třináct vzrostl v noci v pátek počet obětí střelby na texaské základně Fort Hood. Dva ze zraněných zemřeli v nemocnici. Naopak naživu zůstal útočník, vojenský psychiatr, major Nidal Malik Hasan. Skončil zraněný ve vazbě. Důvodem útoku 39letého muže s jordánskými předky byl zřejmě jeho odpor k válce v Iráku a v Afghánistánu, kde měl být nasazen. Tvrdil také, že byl šikanován kvůli svému původu.

Článek

Generálporučík Bob Cone, který velí základně, kde je 40 tisíc vojáků, uvedl, že útočník nebyl zabit, jak se dříve tvrdilo. “Smrt mu bezprostředně nehrozí,“ dodal k osudu Hasana, který začal střílet na své spolubojovníky ve čtvrtek odpoledne kolem půl druhé místního času.

Když se jej pokoušeli zneškodnit, několikrát ho postřelili. Nyní se nachází v stabilizovaném stavu.

Generál Cone také uvedl, že počet obětí vzrostl z jedenácti na třináct, když zemřeli dva z postřelených vojáků. Postřeleno jich bylo 31. Dvanáct obětí byli vojáci, třináctá civilní zaměstnanec.

Dvacet osm zraněných zůstává  v nemocnici, je mezi nimi i příslušnice policie, která Hasana zasáhla jako první. Čtrnáct ze zraněných bude nutné operovat.

Hasan odmítal válku v Iráku a chtěl odejít z armády

Podle CNN byl Hasan odpůrcem války v Iráku. Navíc měl být aktuálně nasazen v Afghánistánu, byť tuto válku odmítal. Jeho bratranec Nader Hasan řekl televizi Fox News, že se Nidal Malik Hasan, který se narodil v USA, ale vyznává islám, pokoušel udělat vše, aby se dostal z armády. „Najal si vojenského advokáta, aby problém vyřešil, vrátil peníze vládě, aby se z ní dostal. Zkoušel to všechno ukončit."

Podle něj kvůli svému původu vojenský psychiatr čelil rasově motivovaným útokům. Jeho předkové pocházeli z Jordánska, i když se sám narodil v USA.

Více k motivu zatím není možné říci. Hasan sice není v ohrožení života, ale jeho stav neumožňuje vyšetřovatelům, aby jej vyslechli.

Foto: Reuters

Nidal Mailk Hasan

Absolvent virginské polytechniky Nidal malik Hasan se předtím ve washingtonské vojenské nemocnici Walter Reed staral o vojáky, kteří utrpěli zranění ve válečných konfliktech. Ve Ford Hood probíhá program, který má zbavit vojáky stresu z bojových akcí.

Důkazy nenasvědčují, že šlo o teroristický čin

Další vyšetřovací variantou je, že šlo o teroristický útok. K té řekl generál Cone: „Nemohu to vyloučit, ale teď vám říkám, že důkazy tomu nenasvědčují.“

Spolu s Hasanem byli zadrženi další dva vojáci, ti však byli po několika hodinách propuštěni, když se ukázalo, že psychiatr jednal sám. „Předběžné zprávy naznačují, že se jednalo o osamělého střelce, který byl při útoku několikrát zasažen,“ řekl Cone.

Psychiatr začal v místnosti, kde se připravovali vojáci, asi padesát metrů od posluchárny, kde bylo na 600 lidí. Byl vyzbrojen dvěma ručními zbraněmi. jedna z nich byla poloautomatická, což byl důvod, proč zastřelil tolik lidí. „I když to byla hrozná tragédie, mohla být mnohem horší. Díky za rychlou reakci některých vojáků, kteří byli schopní zavřít posluchárnu, kde bylo 600 lidí,“ řekl Cone.

Vojáci na základně nenosí zbraně, a tak nebylo možné psychiatra hned zastavit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám