Hlavní obsah

Prototypy vesmírných výtahů soutěží v Mohavské poušti

Edwardsova letecká základna
Aktualizováno

V Mohavské poušti v Kalifornii se mají provádět pokusy s takzvaným vesmírným výtahem, který by dokázal bez rizika a levně vynést náklad do kosmu. Informovala o tom ve středu agentura AP.

Článek

Testy jsou součástí Vesmírných výtahových her, které se tento týden konají na dně vyschlého jezera v Drydenově výzkumném letovém středisku na Edwardsově letecké základně. Hlavní část pokusů se má uskutečnit do čtvrtka.

Robotické stroje poháněné laserem se pokusí zdolat lano zavěšené z vrtulníku, který bude kroužit asi v kilometrové výšce. K tomuto experimentu byly vybrány tři týmy.

Úspěšného čeká velká odměna

V předchozích třech ročnících soutěž nikdo nevyhrál. Pokud se letos nějakému týmu podaří dopravit kabinu do asi 600metrové výšky průměrnou rychlostí pět metrů za sekundu, odnese si dva milióny dolarů (přes 35 miliónů korun).

Soutěž sponzoruje nadace Spaceward Foundation a podporuje ji americká vesmírná agentura NASA.

Teoretický základ kosmické výtahové technologie vznikl v 60. letech. Myšlenku vesmírných zdviží v roce 1979 románem Rajské fontány zpopularizoval Arthur C. Clarke.

Elektricky poháněné kabiny by se pohybovaly na speciálním laně o délce několika tisíc kilometrů, které by k zemi bylo připoutáno kotvicím zařízením a na oběžné dráze kolem Země ke geostacionární družici. Zařízení by přijímalo energii bezdrátově od pozemních laserových systémů přes fotovoltaické desky umístěné na kabinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám