Hlavní obsah

Válečná loď z oceli zřícených mrakodrapů připlula do New Yorku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Do New Yorku v pondělí připlula válečná loď vyrobená z oceli z „dvojčat“ budov Světového obchodního centra (WTC), které se zřítily při teroristických útocích 11. září 2001. Plavidlo USS New York se dostalo po řece Hudson co nejblíže k tzv. Ground Zero, kde vypálilo salvu 21 ran.

Foto: Gary Hershorn , Reuters

Loď USS New York v blízkosti Ground Zero

Článek

Loď má být oficiálně uvedena do provozu v sobotu. Na svou první plavbu se z doků v Louisianě, kde byla vyrobena, vydala téměř před třemi týdny.

Nová loď je 208 metrů dlouhá. Část jejího trupu tvoří 7,5 tuny oceli ze zřícených mrakodrapů a ve znaku má vyobrazené obě budovy WTC. Navíc asi sedminu z 361členné posádky tvoří námořníci ze státu New York, což je více než obvykle.

USS New York se v pondělí dostala po řece Hudson až k místu Ground Zero, kde vypálila salvu 21 ran, aby uctila památku obětí teroristických útoků.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Newyorčané vítají loď USS New York

11. září 2001
Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.
* Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
* Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
* Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
* Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám