Hlavní obsah

Svrženému honduraskému prezidentovi se otevírá cesta zpět do úřadu

Novinky, rei
Tegucigalpa

Zástupci svrženého honduraského prezidenta Manuela Zelayi dosáhli dohody s prozatímní vládou. Po měsících sporů a výhrůžek od vojenského puče z konce června se Zelayovi otevírá cesta k návratu do nejvyšší funkce, napsala agentura AP.

Foto: Reuters

José Manuel Zelaya

Článek

Dohodu oznámila ve čtvrtek večer Organizace amerických států, její podrobnosti ale zveřejněny nebyly. AP uvedla, že se zdá, že Zelaya souhlasil vydat se kongresu, který ovšem výrazně podporoval prozatímního prezidenta Roberta Michelettiho. Ten ale dohodu označil za výrazný ústupek z jeho strany a Zeleya řekl opozičnímu Radiu Globo: „Jsme plní optimismu... znamená to můj návrat v nadcházejících dnech a mír pro Honduras“.

AP podotkla, že jestliže dohoda vydrží, bude to úspěch pro Spojené státy, které do země vyslaly své diplomaty, aby obě znesvářené strany dostaly za jednací stůl. Micheletti poznamenal, že dohoda předpokládá také zrušení sankcí uvalených na zemi kvůli puči.

Zelaya byl svržen armádním převratem 28. června. Oponenti ho obviňovali, že usiluje o doživotní mandát. Zalaya to popíral. Vojáci ho po převratu vyvezli do Kostariky, on se však 21. září vrátil a útočiště mu poskytla brazilská ambasáda ve městě Tegucigalpa.

Nejvyšší soud už jednou návrat Zelayi do prezidentského úřadu zamítl s tím, že se snažil o ústavní změny v rozporu s ústavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám