Hlavní obsah

Spící agent Al-Káidy jde v USA na osm let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Soud v americkém státě Illinois ve čtvrtek odsoudil k osmi letům vězení údajného spícího agenta teroristické sítě Al-Káida - čtyřiačtyřicetiletého muže s katarským a saúdskoarabským občanstvím. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Alí Marí byl několik let zadržován bez formální obžaloby jako "nepřátelský bojovník", a to až do června loňského roku. Soud s ním začal letos v březnu.

Muž se v dubnu přiznal, že poskytoval Al-Káidě materiální pomoc. Marí, který v Illinoisu studoval na Bradleyově univerzitě, podle obžaloby fungoval jako spící agent teroristů.

O případu Marího psal loni list The New York Times, který jeho zadržování popsal jako "nekonečné". V této souvislosti kritizoval postup exprezidenta George Bushe k osobám podezřelým z terorismu, které spadaly do kategorie nepřátelský bojovník. Na ně se nevztahovaly ženevské konvence, které definují povinnosti válčících stran vůči obětem války a zakazují týrání, mučení a držení v nedůstojných podmínkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám