Hlavní obsah

Venezuela zatkla údajné kolumbijské špióny

Caracas

Venezuelská vláda v úterý oznámila zatčení neupřesněného počtu agentů kolumbijské tajné služby (DAS), které obvinila ze špionáže. Tito agenti byli dopadeni, právě když prováděli špionážní operace, sdělil na tiskové konferenci státní tajemník venezuelského ministerstva zahraničí Francisco Arias.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Už v pondělí venezuelská vláda zaslala Bogotě protestní dopis, v němž odsoudila "opakovanou přítomnost" agentů DAS na svém území, kde prý připravovali "velký komplot na destabilizaci Venezuely".

Incident dále zvyšuje napětí mezi Caracasem a Bogotou poté, co bylo za nevyjasněných okolností minulý týden zabito ve Venezuele poblíž hranic obou zemí osm Kolumbijců. Venezuelský viceprezident Ramón Carrizales v pondělí řekl, že má podezření, že oběti "byly součástí plánu kolumbijské vlády na infiltraci". Kolumbijský ministr zahraničí Jaime Bermúdez zase prohlásil, že ve hře je venezuelská mafie, případně gerila.

Kolumbijský ministr obrany Gabriel Silva tvrdě kritizoval Venezuelu, že ve svém vzdušném prostoru projevuje až nemístnou toleranci k pašerákům drog. Toto obvinění venezuelský prezident Hugo Chávez následně označil za projev mentální zaostalosti.

Chávez, který se považuje za vůdce radikální latinskoamerické levice, má s kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem, hlavním spojencem USA v regionu, dost napjaté vztahy. V červenci, kdy bylo oznámeno uzavření nové vojenské americko-kolumbijské smlouvy, Caracas své vztahy s Bogotou zmrazil. Smlouva americké armádě umožňuje využívat sedm vojenských základem v Kolumbii k boji proti pašerákům drog a krajně pravicovým gerilovým formacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám