Hlavní obsah

Texaská policie pokutovala řidiče za to, že nemluví anglicky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Policie v Texasu v uplynulých třech letech rozdala nejméně 39 pokut řidičům, kteří nebyli rodilými mluvčími. Uvedl to v pondělí britský list The Guardian.

Článek

Skutečnost vyšla najevo poté, co se na soud obrátila Ernestina Mondragonová z Dallasu. Když ji zastavila policie, protože otáčela auto v místě, kde to není dovoleno, a dala jí pokutu také za to, že u sebe neměla řidičský průkaz, nedivila se. K jejímu překvapení však policista přidal také pokutu 204 dolarů (přes 3500 korun) za to, že je neanglicky mluvící řidička.

Mondragonová se rozhodla, že to tak nenechá a soud pokutu zrušil. Následné vyšetřování prokázalo, že stejně postiženo bylo v posledních třech letech nejméně 39 lidí.

Podle policie jde o omyl, který zavinil počítač v autech mužů zákona. Podle federálních zákonů musejí řidiči některých nákladních aut hovořit anglicky, ovšem na osobní auta se zákon nevztahuje. Šéf dallaských policistů David Kunkle se za pokuty omluvil. „Kéž by se to nikdy nestalo. Je to trapné,“ řekl a slíbil další vyšetřování a vrácení peněz.

V Dallasu, kde žije 1,3 miliónu lidí, tvoří Hispánci 42 procent obyvatelstva a celkem hovoří jiným jazykem než angličtinou 43 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám