Hlavní obsah

Pokles popularity u Obamy je největší za 50 let

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Pokles popularity amerického prezidenta Baracka Obamy od července je pro srovnatelné období větší, než u všech jeho předchůdců v posledních více než 50 letech. Vyplývá to ze zjištění Gallupova ústavu.

Článek

Prezidentovu politiku ve třetím čtvrtletí roku podporovalo 53 procent Američanů, zatímco v dubnu to bylo 62 procent a při jeho nástupu do Bílého domu oslnivých 78 procent. Kdyby se tedy dnes konaly nové volby, prezident by o znovuzvolení musel bojovat.

„Obama se přednostně ve třetím čtvrtletí zaměřil na prosazování reformy zdravotnictví,“ vysvětlil pokles popularity Jeffrey Jones z Gallupova ústavu s tím, že prezident doufal, že Kongres bude o reformě hlasovat před srpnovou přestávkou, což se nestalo. Mezitím, co názory na reformu Američany rozdělují, vzrostla nezaměstnanost k deseti procentům a také se stupňují problémy v Afghánistánu.

Kvůli afghánské misi prezidenta ve středu kritizoval i bývalý viceprezident Dick Cheney. Podle něj Obama nemá jasné cíle a bojí se učinit rozhodnutí. Americké vojáky tím prý vystavuje nebezpečí, spojence ponechává v nejistotě a posiluje protivníka.

Vystoupení jednoho z nejhlasitějších prezidentových kritiků Cheneyho nebylo načasováno náhodně. Schyluje se totiž k volbám guvernérů ve státech New Jersey a Virginie, v nichž demokraté v průzkumech ztrácí. Obama přitom v loňských prezidentských volbách v obou státech svého republikánského soka Johna McCaina porazil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám