Hlavní obsah

V Bostonu zadrželi teroristu, chtěl zabíjet členy vlády

Boston
Aktualizováno

V Bostonu byl zadržen muž podezřelý z terorismu. Uvedlo to ve středu americké ministerstvo spravedlnosti s tím, že do jeho plánů byli zapojeni nejméně dva další lidé. Tarek Mehanna chtěl zabíjet americké vojáky v Iráku, postřílet lidi v nákupním středisku a zabít jednoho nebo dva členy americké exekutivy, uvedla CNN. Podle DPA mu hrozí trest vězení v délce patnácti let.

Foto: Reuters

Tarek Mehanna na policejním snímku

Článek

Zadrženým je 27letý Tarek Mehanna. Zadržen byl ve svém bytě v Sudbury, který byl prohledán. Zatčení potvrdila jeho matka, která byla při zásahu doma, uvádí web wisn.com.

Podle ministerstva spravedlnosti plánoval spáchat teroristické útoky na obchodní centra v USA a na americké vojáky v Iráku. Doufal také, že se mu podaří zabít jednoho nebo dva členy americké exekutivy, dodal státní žalobce v Massachusetts Michael K. Louks. Podle něj také on a jeho komplicové navštívili Pákistán, Irák, Sýrii a Jemen. Usilovali o to, dostat se do výcvikového tábora teroristů, kde by se naučili zabíjet americké vojáky. Měli zájem i o výcvik u Tálibánu. 

Nejdál propracovali plán útoku na nákupní středisko. "Mehanna a jeho společníci se spolu několikrát bavili o plánu sehnat automatické zbraně a náhodně postřílet několik lidí v nákupním centru. Tyto diskuse dospěly až do stadia plánování, kde seženou zbraně, jak bude útok synchronizován a jakým způsobem zneškodní pracovníky ostrahy," uvedl státní žalobce Michael Loucks. Chtěli obsadit jednotlivé vchody a pak zabíjet. Nesehnali však vhodné zbraně.

Jméno obchodního centra žalobce neuvedl stejně jako jména členů exekutivy. Ti však podle něj nikdy nebyli v ohrožení života. 

Podle obžaloby osnoval své plány od roku 2001 do roku 2008 společně s mužem jménem Ahmad Abousamra a s ostatními společníky.  

Mehanna byl již jednou zadržen, a to v listopadu 2008. Byl obviněn, že lhal FBI, když se ho ptala na  Daniela Maldonana, který prodělal výcvik s členy al-Kaídy. Mehanna tehdy řekl, že Maldonado žil v Egyptě, agenti ale zjistili, že Maldonado volal Mehannovi ze Somálska a vyzýval ho, aby se přidal k "výcviku na džihád". 

Mehanna měl také vybízet ostatní, aby se ke svaté válce přidali, snažil se je radikalizovat a díval se se svými komplici na videa radikálů oslavujících džihád. ádi se také dívali na vide rakikálů, jak vraždí americké vojáky. Plánoval, že společně zamíří do výcvikového centra radikálů a budou zabíjet americké vojáky. 

Akci Loucks označil za úspěšnou. "Jsme spokojeni, že známe každého člena této skupiny. Jsme  přesvědčeni, že žádná další buňka už v této oblasti nepůsobí." Jeden člověk blízký Mehannovi však v roce 2008 dokázal opustit USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám