Hlavní obsah

V Česku stíhaný muž pracoval v USA jako vězeňský strážce

New York

Muž hledaný kvůli drogám a podvodům v České republice byl zaměstnán jako strážce ve vězení v americkém státě Nebraska. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Dvaatřicetiletý Michal Preclik pracoval ve vězení v Nebrasce. Ilustrační foto

Článek

Michala Preclika zatkla minulý měsíc imigrační policie ve vězení s nejvyšším stupněm ostrahy v Tecumsehu. Podle AP už byl zahájen proces jeho vydání do České republiky.

Preclik je už rok na seznamu hledaných osob mezinárodní organizace Interpol. Mluvčí odboru pro nápravná zařízení Dawn Renée Smithová ujistila, že když najímali Preclika do práce, nezjistili při ověřování jeho údajů, že by na něj byl vydán zatykač.

Při zadání Preclikova jména na internetu se ale objeví jako jedna z prvních věcí stránka Interpolu, kde je uveřejněn zatykač. Uvádí se na ní, že zatykač vydal soud v Hradci Králové.

Dvaatřicetiletý Preclik pracoval ve vězení v Nebrasce rok a zadržen byl dva měsíce poté, co ho úřad pro nápravná zařízení povýšil na desátníka. Vedení věznice se údajně až minulý měsíc dozvědělo, že je hledán kvůli drogám a podvodům.

Povolení k pobytu získal za svědectví u soudu

Preclik v roce 2002 dostal práci na prasečí farmě, kterou mu zprostředkovala společnost najímající pracovníky ze zemí východní Evropy, přestože tím porušovala jejich turistická víza, píše AP. Později svědčil proti Milanu Matouskovi, který byl usvědčen z přepravování a schovávání nelegálních imigrantů. Preclik získal legální povolení k pobytu za pomoc při stíhání Matouska, řekla podle AP jeho žena Kari Precliková, Američanka, se kterou se v roce 2005 oženil.

Řekla, že obvinění z drog a podvodů souvisí s jiným trestním stíháním, jehož byl účastníkem v České republice. Zapletl se s organizovaným zločinem, když kupoval a prodával auta a byl unesen, řekla. Když v tomto případu vystupoval jako svědek, byl obviněn, že dával členům skupiny drogy, řekla Precliková a dodala, že o vydání zatykače nevěděla.

"Nevěděli jsme, že je hledán, dokud nebyl zatčen," řekla.

Interpol, který spolupracuje s policií ve 188 zemích, nevydal žádnou informaci o obvinění Preclika.

Odbor pro nápravná zařízení si zjišťoval údaje o Preclikovi, než ho vzal do práce, jako to dělá u všech potenciálních pracovníků, řekla Smithová. První prověrky dělal 7. září 2008, tedy den před tím, než mezinárodní policie zařadila Preclika na seznam hledaných osob na svých webových stránkách. Druhá prověrka byla 21. října 2008, týden poté, co Preclik začal pracovat ve vězení, a více než měsíc poté, co ho Interpol zařadil mezi hledané.

"Na žádný zatykač jsme tehdy nenarazili," řekla Smithová.

Často je velká časová proluka mezi tím, než Interpol zařadí někoho mezi hledané, a vydáním zatykače v zemi, kde dotyčná osoba bydlí.

Devátého listopadu se bude konat slyšení, kde se rozhodne, zda může být Preclik propuštěn na kauci. Podle AP požádal, aby bylo přehodnoceno rozhodnutí poslat ho zpět do České republiky.

Mluvčí imigračního úřadu Tom Counts odmítl říci, jaký status Preclik nyní má nebo měl v minulosti. Uvedl jen, že byl obviněn z porušení amerických imigračních zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám