Hlavní obsah

Americký vědec obviněn z pokusu o špionáž pro Izrael

Novinky, CNN, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) v pondělí zadržel špičkového odborníka z oblasti aerokosmického průmyslu Stewarta Davida Nozetteho, který pracoval v Bílém domě, americké kosmické agentuře NASA i v Pentagonu. Za peníze předával tajné materiály lidem, o nichž si myslel, že to jsou izraelští špióni. Ve skutečnosti však šlo o agenty FBI, takže USA nebyly nijak poškozeny.

Článek

David Nozette byl zadržen v pondělí v marylandském Chevy Chase, v hotelu Mayflower příslušníky kontrašpionáže. Podle FBI hrozilo, že by Nozette mohl odjet do Izraele nebo jiné zahraniční země, pokud by měl pocit, že je ohrožen. Tam by mohl prozradit vše, co ví. A věděl toho dost.

Bohatá kariéra

Nozette pracoval na několika místech vyžadujících nejpřísnější bezpečnostní prověrky. Mimo jiné za vlády George Bushe staršího působil v letech 1898 a 1990 v Bílém domě v Národní radě pro vesmír.

V letech 2000 až 2006 se věnoval výzkumu a vývoji v Goddardově středisku pro kosmické lety, jež spadá pod NASA. Spolupracoval mimo jiné na vývoji robotu Clementine, pomocí něhož se podařilo dokázat, že je na Měsíci voda a věnoval si práci na programu pro návrat Američanů na Lunu, kdy se zaměřoval na průzkumné vozítko Mini-RF.

Dále v té době působil v Námořní výzkumné laboratoři a v Úřadu pro výzkum pokročilých obranných projektů DARPA, kde se vyvíjejí nejmodernější tajné zbraně, jakými jsou například bezpilotní letadla.

V letech 1998 až 2008 byl také poradcem pro "aerokosmickou společnost, která byla plně ovládána izraelskou vládou“. Té poskytoval rady a odpovědi na otázky každý měsíc, za což dostal celkem 225 000 dolarů, řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Dean Boyd, který však odmítl jmenovat firmu.

Letos v lednu Nozette od cestoval do nejmenované země a měl s sebou dva USB flash disky. Při návratu je již neměl.

FBI nalíčila past

Na začátku září byl kontaktován agentem FBI, který se vydával za zpravodajce Izraele. Sešli se ve Washingtonu a během oběda dal Nozette najevo "vůli pracovat pro izraelské zpravodajské služby", uvádí zpráva FBI. Agent FBI se s ním sešel ještě několikrát. Nozette mu sice sdělil, že už nemá přístup k tajným informacím, ale že by se k nim mohl dostat.

"Nejsem rekrutován Mossadem každý den, ale věděl jsem, že jednou by mohl ten den přijít," řekl agentovi, když dával najevo svou snahu. Nozette mu dokonce poskytl v mrtvé schránce informace o amerických špionážních satelitech, za což dostal 2000 dolarů. Nabídl i další informace o jaderných zbraních vojenském kosmickém výzkumu a dalších zbraňových systémech. Za všechny informace dostal 11 000 . Chtěl také izraelský pas. 

Pokud by byl odsouzen, hrozilo by mu až doživotní vězení. 

Mluvčí izraelského velvyslanectví se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám