Hlavní obsah

Při válce drogových gangů v Riu byl sestřelen policejní vrtulník

– Rio de Janiero

Víkendové boje drogových gangů v brazilském Rio de Janieru si vyžádaly 17 obětí. Mezi mrtvými jsou i tři policisté, když gangy sestřelily policejní vrtulník, který se snažil přestřelky monitorovat. Gangy do boje nasadily i kulomety.

Foto: Alexandre Brum-O Dia , Reuters

Brazilští policisté dohašují trosky sestřelené helikoptéry.

Článek

Drogový gang Comando Vermelho se o víkendu pokusil dobýt výnosné překladiště drog v chudinské čtvrti Morro dos Macacos, které do té doby ovládal gang Amigos dos Amigos. Útok podporovaný střelbou byl zahájen po páteční půlnoci.V sobotu střety přerostly v regulérní pouliční válku, v níž obě strany nasadily vojenské automatické zbraně, včetně velkorážných.

Foto: Ricardo Moraes , Reuters

Barikáda z hořících autobusů v Rio de Janieru

FOTO: Ricardo Moraes , Reuters

FOTO: Ricardo Moraes , Reuters

Policie chtěla z vrtulníku vývoj situace monitorovat, protože vysílat do zuřících bojů speciální jednotky bez celkového přehledu bylo příliš nebezpečné. Vrtulník se ale dostal do palby kulometů, vzplál, a nakonec se zřítil . Dva policisté z šestičlenné posádky v něm zahynuli na místě a třetí zemřel později v nemocnici. Právě ohledání trosek vrtulníku podle policistů nasvědčuje tomu, že gangy proti němu použily zbraně nejméně ráže 7,62 milimetru, možná i velkorážný kulomet 12,7 milimetru.

Foto: Ricardo Moraes , Reuters

Policisté v Riu zaujímají post při střetu s dealery.

"Byla to nejhorší řež v Riu za poslední desítky let," řekl médiím jeden z místních obyvatel. Během bojů shořelo několik autobusů, osobních aut. Obě strany také stavěly barikády z hořících pneumatik.

FOTO: ČTK/AP

Oblast zasaženou boji obklíčilo během neděle na 4000 policistů, aby se násilí nepřenášelo dál. V pondělí ve čtvrti ještě panovalo napětí, ale bez střelby; většina obchodů a školy zůstaly zavřené.

Foto: Ricardo Moraes , Reuters

Policisté v Riu se zabavenými drogami

FOTO: Ricardo Moraes , Reuters

FOTO: Ricardo Moraes , Reuters

Podle anonymních zdrojů z brazilské bezpečnosti přišel rozkaz k zahájení války z jistého vězení s vysokou ostrahou, kde si odpykávají trest šéfové některých gangů.

Reklama

Výběr článků

Načítám