Hlavní obsah

Biden bude jednat v Praze o protiraketové obraně

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha
Aktualizováno

Viceprezident USA Joseph Biden projedná během páteční návštěvy v Praze novou architekturu raketové obrany. Není ale jisté, jestli přiveze Česku konkrétní návrhy. Médiím to při pondělní telefonické konferenci z Washingtonu, které se zúčastnilo i Právo, řekl jeho poradce pro národní bezpečnost Tony Blinken.

Foto: Lauren Victoria Burke, Reuters

Joseph Biden

Článek

“To nechám na viceprezidentovi,” řekl Blinken s tím, že se zatím vedou konzultace, ale že otázka bude patřit do jeho agendy v Praze, i v Bukurešti, odkud ve čtvrtek večer přiletí, a také během jeho první zastávky ve Varšavě, kam odcestuje již v úterý kolem poledne.

Blinken potvrdil, že Polsku bylo navrženo umístit na svém území mobilní pozemní rakety SM-3, které budou páteří raketového štítu. “Jestli Polsko bude chtít, může v tom sehrát ústřední úlohu,” prohlásil poradce.

Náměstkyně americké diplomacie Ellen Tauscherová nedávno řekla, že USA a Polsko by pro ten účel mohli jen modifikovat již uzavřenou smlouvu o umístění deseti obranných střel v silech. [celá zpráva]

Uvažovalo se, že by v Praze mohlo být velitelství.  [celá zpráva]

"Protiraketová obrana bude důležitým bodem jednání ve všech třech zemích, ale téma (Bidenovy) návštěvy je mnohem větší než protiraketová obrana. Dotkne se řady problémů, například toho, co děláme v Afghánistánu , energetické bezpečnosti, změny klimatu, hospodářství, ale i pokroků při budování demokracie," uvedl Blinken.

NATO chce americký štít začlenit do svých struktur

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen v pondělí v Bruselu vyzval k debatě o možném budování amerického protiraketového systému v Evropě v rámci NATO. Rozhodnout by se podle něj mohlo za rok, uvedla agentura AFP.

"Doufám, že se dohodneme na alianční podobě protiraketové obrany v Evropě tak, aby plánování záviselo více na NATO a aby se diskutovalo o jeho vybudování způsobem, který by zlepšil solidaritu a rozdělení úkolů mezi spojenci i jejich bezpečnost," řekl šéf NATO.

Už na konferenci Atlantické rady USA ujistily, že štít bude záležitostí NATO. Ve dnech Bidenovy návštěvy bude šéf Pentagonu Robert Gates představovat nový systém svým kolegům na ministerské schůzce NATO v Bratislavě. Ihned poté šéf NATO očekává alespoň krátkou diskusi o způsobu, jakým by americký protiraketový systém mohl být integrován do mechanismů NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám