Hlavní obsah

Policie obviní rodiče chlapce z balónu, napínavou podívanou sehráli

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Larimer
Aktualizováno

Coloradská policie se chystá obvinit Richarda Heeneho a jeho ženu Mayumi ze spiknutí. Rodina ve čtvrtek tamního času oznámila, že jí uletěl balón a je v něm jejich šestiletý syn. Po dvou dnech vyšetřování vyšlo najevo, že šlo o plánovanou mystifikaci. Rodiče věděli, že chlapec v balónu není, přesto v tomto dojmu udržovali záchranáře.

Článek

Zásah vzbudil velkou pozornost, pomáhal vrtulník, přenášeli ho televize, lidé se strachovali o chlapcův život.

Z domnělé tragické události se špatným koncem se stala podezřelá záležitost poté, co šestiletý Falcon, který měl odletět v balóně, po svém objevení na otázku CNN, proč se neozýval, když ho rodiče volali, odpověděl: "Řekli, že to děláme kvůli show."

Policie proto začala šetřit, zda případ nebyl jen sehrané divadlo, které mělo rodině zajistit publicitu. V pátek tvrdila, že zřejmě šlo o nešťastnou náhodu, v sobotu ale vyslechla rodiče, prohledala dům a v neděli šerif Jim Alderden oznámil, že se chystá obvinění. "Je zcela jasné, že šlo o podvod," řekl šerif. Podle něj tomu nasvědčoval už chlapcův spontánní komentář v CNN.

"Máme důkazy, že to byl jen kousek kvůli publicitě," citoval šerifa server listu New York Times. Policie se pro obvinění rozhodla po výsleších obou rodičů a také jejich tří dětí. Prohledali také jejich počítač. Navíc odborník zjistil, že pokud by v balónu bylo dítě Falconovy váhy, vůbec by nevzlétl.

Rodina prý akci naplánovala zhruba před dvěma týdny, kdy podepsala smlouvu na účast v reality show. Chtěla se tím zviditelnit a tím pádem v soutěži zvýhodnit.

V neděli se navíc objevila informace, že otec zřejmě zavolal nejprve do místních novin, než se obrátil na linku první pomoci 911.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Šestiletý Falcon Heene s otcem

Novináři v amerických médiích upozorňují, že rodina patří k tzv. lovcům bouří a své tři syny často využívá na záběrech natočených přírodních jevů, které posléze umisťuje na internet. Rodina se v televizi ABC také účastnila reality show Výměna manželek.

S matkou Mayumi Heeneovou dokonce mluvila i psycholožka, která se specializuje na lidi, kteří mají po účasti v podobných pořadech problémy a neumí se chovat normálně. Podle ní tito lidé pak mohou dělat věci pro "zábavu" jiných.

Richard Heene v pátek balón zprovozňoval a syn Falcon si v něm hrál. Balón ale nešťastnou náhodou odletěl. Venku foukal silný vítr. Bratr Falcona tvrdil, že mladší chlapec byl vevnitř, když balón uletěl. Otec zalarmoval policii, televize přerušily program a v přímém přenosu vysílaly záběry, jak si vítr s předmětem ve vzduchu pohrává. Na pomoc přiletěl i vrtulník Národní gardy - to vše v domnění, že uvnitř je dítě. Když ale balón dopadl, chlapec uvnitř nebyl. Později se našel doma, schoval se prý, protože se bál, že se na něj rodiče budou zlobit, že balón uletěl.

Balón tvarem připomínal létající talíř, muž ho konstruoval pro meteorologické účely. Rodiče patří k tzv. lovcům bouří, tedy skupině lidí, která pořizuje unikátní záběry tornád či jiných přírodních jevů. Zajímají se také o UFO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám