Hlavní obsah

Obama se chce v Afghánistánu soustředit na al-Kajdu, ne Tálibán

Washington

Americký prezident Barack Obama údajně připouští, že by se Tálibán mohl částečně podílet na politické budoucnosti Afghánistánu, a hodlá do země poslat jen tolik vojáků, kolik bude nezbytně potřeba. Chce se soustředit spíše na boj s teroristickou sítí al-Kajda. Agentuře AP to řekl jeden z účastníků rozhovorů o nové strategii amerických vojsk v Afghánistánu.

Článek

Podle jednoho z prezidentových poradců, který si vzhledem k stále probíhajícím jednáním nepřál být jmenován, potrvá ještě alespoň dva týdny, než padne konečné rozhodnutí. Ze současného vývoje prý lze soudit, že nedojde k velkému rozšíření amerických sil v zemi.

Podle prezidentových poradců je namísto plošného boje proti Tálibánu potřeba soustředit se na přesně mířené zásahy proti teroristickým oddílům sítě al-Kajda. Protože je Tálibán hluboce zakořeněn v afghánské společnosti, je americká administrativa ochotna připustit, že někteří z jeho umírněných členů se budou moci částečně podílet na správě země.

Spojené státy i jejich spojenci v rámci Severoatlantické aliance rozhodnutí netrpělivě očekávají. Velitel amerických jednotek v Afghánistánu generál Stanley McChrystal požádal Obamu o posílení amerického kontingentu o dalších 40 000 vojáků. Obama uvedl, že předtím, než pošle do země další vojáky, hodlá nejdříve důkladně přehodnotit současnou strategii.

Obama se ve čtvrtek o afghánském konfliktu radil s britským premiérem Gordonem Brownem. Velká Británie patří k největším spojencům USA v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám