Hlavní obsah

Americká policie hledá 18letého zloděje, třikrát ukradl letadlo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Policisté v americkém státě Washington pátrají po zloději malého letadla nalezeného minulý týden v Granite Falls. Úřady se domnívají, že Cessnu 182 ukradl 18letý Colton Harris-Moore, přičemž letadlo neukradl poprvé. Harrise-Moorea znají strážci zákona od jeho 12 let a zřejmě není moc věcí, které by si netroufal ukrást. Před policisty se ukrývá v opuštěných domech a v lesích.

Foto: Kevin Bartram, Reuters

Článek

Policisté se domnívají, že mladík od listopadu ukradl nejméně tři malá letadla. To poslední nalezli v Granite Falls minulý čtvrtek po dvou dnech pátrání. Cesně došlo palivo a pilot s ním skončil v křovinách. Stroj za více než půl miliónu dolarů byl zničen, pilotovi se zřejmě nic nestalo.

Po policistech prohledávajících okolí někdo střílel a oni později v lese našli několik kradených věcí. Na místo byla povolána zvláštní jednotka, která do pátrání nasadila helikoptéru a speciální vyhledávací zařízení. Pachatel zmizel.

Harris-Moore nemá pilotní licenci, zato má na Facebooku svůj fanklub, uvedla stanice CNN. Ten ho srovnává s psancem divokého západu Jesse Jamesem, ovšem s tím rozdílem, že Colt, jak mu přezdívají, nezabíjí.

Coltonova matka tvrdí, že je nemožné, aby se její syn naučil sám pilotovat, policejní mluvčí Ed Wallace však tvrdí, že v jeho počítači se našel manuál, jak létat s letadlem. Letečtí instruktoři oslovení CNN uvedli, že je možné naučit se sám létat. Nejtěžší jsou prý přistání.

V poutech skončil opakovaně

Harris-Moore není pro policisty nikdo neznámý, poprvé ho zatýkali kvůli loupeži v jeho 12 letech. Tehdy nedovoleně vnikl do školy, za což strávil nějaký čas v nápravném zařízení. Do tří let pak strážci zákona hocha zatýkali ještě osmkrát. Teď po něm pátrají v pěti okresech. Policisté ho přezdívají bosonohým zlodějem, neboť upřednostňuje „pracovat“ bos.

Podle Wallace se od vykrádání domů dostal i k důmyslnějším akcím jako kopírovaní kreditních karet. Mladík je také podezřelý z nedávné krádeže lodi, kterou někdo použil, aby se dostal na Point Robert v okrese Whatcom, kde byly vykradeny tři letní domy.

Naposledy policie Harrise-Moorea zatkla v roce 2007. Mladík byl uznán vinným ze tří vloupání a potom z nápravného zařízení uprchl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám