Hlavní obsah

Zrušení Guantánama přibližuje dohoda o převozu vězňů do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh na přesunutí vězňů ze základny Guantánamo na Kubě před soud do Spojených států. Návrh musí ještě schválit Senát a poté jej k podpisu dostane Obama.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Návrh prošel Sněmovnou reprezentantů i přes námitky republikánských poslanců, kteří tvrdí, že poskytne právní ochranu na americkém území lidem podezřelým z terorismu. Návrh schválili také někteří demokraté, kteří se k němu původně stavěli zdrženlivě. Mnozí zákonodárci se také obávají, že přítomnost vězňů na americkém území může teroristy lákat k útokům.

Kongres již několikrát odmítl schválit uvolnění peněz pro uzavření Guantánama, dokud Obamova administrativa nepředloží detailní plán zrušení tohoto zařízení. Součástí ve čtvrtek schváleného návrhu je také poskytnutí 42,8 miliardy dolarů (téměř 740 miliard korun) americkému ministerstvu pro vnitřní bezpečnost.

Věznice na základně v Guantánamu funguje od ledna 2002. Spojené státy v ní zadržují osoby, které podezřívají z terorismu. V současnosti je tam zadržováno zhruba 220 vězňů. Někteří stále čekají na soud, jiní byli zbaveni obvinění a nyní čekají na návrat do svých domovů nebo na přesídlení do zemí, které vyjádří ochotu je přijmout.
Americká administrativa řeší, kam vězně z Guantánama umístit od té doby, co na začátku roku Obama o uzavření věznice rozhodl. Termín uzavření stanovil prezident na 22. ledna příštího roku. Podle ministra spravedlnosti Erika Holdera bude ale dodržení této lhůty velmi obtížné.

Reklama

Související články

Maďarsko přijme jednoho vězně z Guantánama

Maďarská republika přijme jednoho vězně z americké věznice Guantánamo na Kubě. Ve středu to oznámil maďarský premiér Gordon Bajnai. Maďarsko si konkrétní osobu...

Výběr článků

Načítám