Hlavní obsah

Americký soudce vyžadoval sex za udělení milosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montgomery

Přední americký soudce a politik Herman Thomas čelí obvinění, že vyžadoval po zadržených sex výměnou za milost. Obviněn je dále z únosu, sexuálního zneužívání mužů, vydírání, napadení a z porušení etických principů. Proces, který začal v pondělí, šokoval jeho kolegy, píše agentura AP.

Článek

Demokrat Herman Thomas byl prvním federálním černošským soudcem v Alabamě. Uspěl i u voličů v oblasti, která byla tradičně republikánská. Svůj post opustil v roce 2007, když se objevila první obvinění, že v kanceláři bil pravítkem vězně, jimž napřed stáhl kalhoty. Čelil tehdy obvinění z porušení etického kodexu. Na jaře se ale objevila mnohem vážnější obvinění z únosu a vynuceného análního styku.

Nejstarší případ je z roku 1999. V roce 2001 pak jednomu zadrženému nabídl sex výměnou za pomoc v případu. Oba procesy ale byly staženy a Thomasova reputace zůstala bez poskvrny.

Prokurátorka Nicky Pattersonová se ale na něj opět zaměřila, když v roce 2006 změnil trest vězení pro svého bratrance Davida Thomase, byť původně případ sám nesoudil. Pak se ukázalo, že od jiných soudců převzal i další případy bez jejich souhlasu.

Zjištění byla překvapivá

Někteří z vězňů z těchto případů se s Thomasem setkávali v jeho autě nebo v jeho soukromé kanceláři. Tam si museli stáhnout spodní prádlo a on je pak bil dřevěným pravítkem. Poté po nich vyžadoval orální nebo anální sex.

Kolegy tato zjištění překvapila. Považovali ho za bezúhonného muže, který se naopak snaží co nejvíce pomáhat lidem, kteří se dostali na dráhu zločinu. Jeho obhájce Robert Clark tvrdí, že všechna obvinění jsou od prolhaných zločinců, kteří se snaží soudci zničit kariéru.

Žaloba ale uvádí, že vězeňské záznamy návštěvy odsouzených v Thomasově kanceláři potvrzují. Spoluvězni navíc u obětí spatřili podlitiny na bitých částech těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám