Hlavní obsah

Očkování proti kokainu pomohlo části na droze závislých uživatelů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech testují vakcínu proti závislosti na kokainu. Britský deník The Daily Telegraph uvedl, že zaznamenala částečné úspěchy, asi 40 procentům uživatelů drogy, kteří se testu zúčastnili, na čas pomohla.

Článek

Dřívější výzkum prokázal, že si imunitní systém dokáže vybudovat protilátky, které drogu „deaktivují“ ještě než dorazí k mozku.

Půlročního testování vakcíny se zúčastnilo 115 lidí závislých na kokainu, 58 náhodně vybraným aplikovali během tří měsíců pět injekcí, ostatní dostali placebo. Náhodné kontroly pak zjišťovaly přítomnost kokainu v moči závislých.

Z 55 lidí, kteří dokončili aktivní léčbu, jich 38 procent vykazovalo vysokou hladinu vůči kokainu účinných protilátek. Mezi devátým a šestnáctým týdnem výsledky ukázaly, že 45 procent lidí, kteří obdrželi vakcínu, a 35 procent s placebem, kokain přestalo brát. Také těch, kdo omezili užívání kokainu na polovinu, bylo více v první skupině - více než polovina oproti 23 procentům.

Vedlejší účinky vakcíny byly mírné, většinou způsobila jen ztvrdnutí či větší citlivost kůže v okolí vpichu.

Jelikož se protilátky v krvi utvořily jen na krátkou dobu, byla by třeba série vakcín, aby u člověka došlo k odvyknutí na kokain, uvedl tým výzkumní z Yaleské univerzity v New Havenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám