Hlavní obsah

USA začaly s ČR jednat o nové verzi štítu

Washington

Spojené státy zahájily rozhovory s Českou republikou o možnosti rozmístění součástí nové verze protiraketové obrany. Na slyšení před armádním výborem Kongresu ohledně změny amerických plánů na vytvoření protiraketového štítu to řekla náměstkyně amerického ministra obrany Michele Flournoyová.

Článek

Náměstkyně tak reagovala na výtku republikánského kongresmana Howarda McKeona, podle něhož ústup americké administrativy od plánů na vytvoření protiraketové základny v Polsku a radarové stanice v Česku byl zklamáním. Rozhodnutí americké administrativy bylo "náhlé a ledabylé", podotkl McKeon.

Podle Flournoyové pokračují rozhovory o další spolupráci jak s Polskem, tak s Českou republikou. "Vedeme rozhovory s Českou republikou, aby nadále mohla hrát vedoucí úlohu v protiraketové obraně v rámci (Severoantlantické) aliance," uvedla mimo jiné.

Připomněla, že Spojené státy s Českem již mají několik společných projektů, které se již realizují a které budou pokračovat. "Jednáme i o několika dalších, včetně možnosti, že by v České republice byly kontrolní součásti nového systému," dodala Flournoyová.

Spojené státy chtějí vytvořit nový systém protiraketové obrany, který by bral víc v úvahu stupeň íránské nebo jiné hrozby. Původně USA počítaly s tím, že v Česku vznikne radarová základna a v Polsku protiraketová sila. Systém měl být zaměřen na hrozbu raket dlouhého doletu, nová varianta by měla čelit střelám krátkého a středního doletu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

USA prý chtějí, aby Rusko tlačilo na Írán

Rusko neuzavřelo výměnou za americký ústup od protiraketového štítu ve střední Evropě s Obamovým týmem žádnou dohodu. Podle agentury Interfax to ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám