Hlavní obsah

USA a Kuba jednají s cílem rozmrazit vzájemné vztahy

Washington

USA a Kuba vedly v uplynulém týdnu neohlášené rozhovory na vysoké úrovni s cílem rozmrazit dosavadní vztahy. Agentuře AP to řekl vysoký americký diplomat, podle nějž jednání vedená na Kubě ještě pokračují.

Foto: Jamil Bittar, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

Rozhovory na úrovni vládních zástupců mezi Havanou a Washingtonem jsou první za řadu let. Jde zřejmě o součást snah o novou politiku vlády amerického prezidenta Baracka Obamy.

Kuba v poslední době utlumila útočný tón vůči USA. Bez někdejších slovních výpadů vůči USA a v pozitivním tónu zaznělo vystoupení kubánského ministra zahraničí Bruna Rodrígueze na zasedání Valného shromáždění OSN. Smířlivější tón se objevil i v zamyšleních Fidela Castra z posledních dnů.

Rodríguez vyjmenoval oblasti, jejichž změnu Kuba považuje za klíčovou: imigrační zákon o „suchých a mokrých“ nohou, který zvýhodňuje Kubánce utíkající do USA, konec podpory protikubánských rozhlasových a TV stanic a rovněž návrat území Guantánamo, před sto lety pronajatého „na věčné časy“ USA, které tu mají základnu a nechvalně známou věznici.

Kubánský ministr nabídl Washingtonu spolupráci v boji proti pašování drog a lidí, v ochraně životního prostředí a v boji proti přírodním katastrofám.

Také Castro v poznámkách o Obamovi opakovaně zdůraznil jeho „pozitivní tvář“ – sociální aspekt jeho zdravotnické reformy a vůli k omezení emisí. Pozorovatelé si všímají, že administrativu USA, ještě loni nazývaných jen „impériem“, už prakticky nekritizuje.

Napjaté vztahy USA s Kubou

Chladné vztahy mezi oběma zeměmi panují od komunistické revoluce na Kubě v roce 1959. Americké obchodní embargo vůči Kubě platí už 47 let.

Chladné vztahy mezi oběma zeměmi panují od komunistické revoluce na Kubě v roce 1959. Americké obchodní embargo vůči Kubě platí už 47 let.

Americký prezident Barack Obama od svého nástupu do úřadu uvolnil limity pro peněžní částky, které Kubánci z USA posílají domů, a také například obnovil přímé poštovní spojení, které Washington zrušil v srpnu 1963.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám