Hlavní obsah

Američanka kvůli omylu porodila cizího syna, kterého vrátí

– New York

Zdravého chlapečka porodila v americkém státě Ohio Američanka, které bylo při umělém oplodnění omylem implantováno cizí embryo. Carolyn Savageová a její manžel Sean, kteří už mají tři děti, hodlají dát chlapce jeho biologickým rodičům Shannon a Paulovi Morellovým z Michiganu, uvedl server BBC.

Článek

Zmrazené embryo jiné ženy bylo Savageové implantováno v únoru. O deset dní později to klinika zjistila, a oznámila páru, že nosí dítě jiné ženy. Klinika nabídla manželům umělé přerušení těhotenství, ti jej však odmítli.

Jejich právníci prý nyní pracují na tom, aby klinika přijala plnou odpovědnost za to, co se stalo. Morrellovi se o záměně dozvěděli den po Savageových, když se chystali podstoupit implantaci svého posledního zmrazeného embrya. Oba páry se setkaly, až když byla Savageová tři měsíce těhotná.

Server BBC cituje vyjádření čtyřicetileté Savageové, že rodina kvůli záměně "prodělala velice zlé časy". "Myslím, že jsem nikdy v životě tak moc nebrečela. Bylo to jako noční můra a jistým způsobem jsem se cítila zneuctěná," postěžovala si Savageová. Neřekla však, která klinika jí umělé oplodnění provedla.

Ve Spojených státech se podobné případy už odehrály. V roce 2004 vysoudila žena z Kalifornie milion dolarů na nemocnici, která jí implantovala cizí embryo a záměnu přiznala až deset měsíců po porodu.

V České republice se takový případ zatím nestal, v roce 2006 ale byla zaměněna dvě právě narozená děvčátka v nemocnici v Třebíči. Policie ani státní zástupce neshledali, že by zdravotnický personál vyměnil děti úmyslně, rodiny obou vysoudily na nemocnici celkem 3,3 miliónu korun.

Reklama

Související články

Žena kvůli omylu kliniky porodí cizí dítě

Čtyřicetiletá Američanka Carolyn Savageová z Ohia má během dvou týdnů porodit dítě, o kterém už předem ví, že není její. Klinika, kde se provádí umělé...

Výběr článků

Načítám