Hlavní obsah

V Kostarice zatkli českého úředníka odsouzeného kvůli peruánskému dluhu

Právo, znk, rav, mib
San josé

Kostarické úřady v úterý zatkly někdejšího úředníka ministerstva financí Karla Ponocného, který byl v ČR předloni pravomocně odsouzen k sedmiletému vězení kvůli machinacím s peruánským dluhem.

Článek

Uvedl to kostarický deník La Nación, podle kterého byl Ponocný zadržen ve svém bytě na předměstí Amón města San José na základě zatykače Interpolu ze srpna 2006.

Ponocný prý žil v Kostarice od roku 2004. V zemi vlastnil dva byty a část budovy Travancor v Amónu.

Policie prohlásila, že při zadržení nekladl odpor. „Karel byl klidný,” řekl hlídač Travancoru Néstor Ramírez. Čecha popsal jako “sympatického, prostého a ochotného”. „Mluvil dobře španělsky a vypadal bohatý,“ dodal.

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká však zatím tyto informace zahraničních serverů nemohla potvrdit, česká pobočka Interpolu prý o žádném zatčení Ponocného zatím nic neví.

Podle verdiktu českých soudů fingoval tehdejší šéf ministerského odboru Ponocný společně s podnikatelem Antonem Murárikem v roce 2002 vymáhání 46 miliónů korun, které prý Česku dlužila jihoamerická republika Peru. Tato země přitom už ale peníze vrátila v roce 1990 a finance už tedy dávno ležely na státním účtu v ČSOB.

Ponocný si odsuzující verdikt předloni nevyslechl, protože už tehdy utekl do Kostariky, kde se prý oženil. Soudy pak něj vydaly český i evropský zatýkací rozkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám