Hlavní obsah

Bílý dům prý pětkrát odmítl žádost o setkání Browna s Obamou

– Londýn

Propuštění atentátníka usvědčeného za atentát, při němž spadlo americké letadlo na skotské Lockerbie, se projevilo ve zhoršení americko-britských vztahů. Podle britského listu The Daily Telegraph odmítl Bílý dům pět žádostí o setkání britského premiéra Gordona Browna s americkým prezidentem Barackem Obamou. Bílý dům ale spekulace o zhoršení americko-britských vztahů označil za absurdní.

Článek

Jeden z jeho mluvčích citovaný stanicí BBC řekl, že mezi Brownem a Obamou panuje "úžasný vztah, pravidelně se setkávají a hovoří spolu".

Skotsko propustilo atentátníka Abdal Basata Muhammada Midžrahího v srpnu s přihlédnutím na jeho vážný zdravotní stav. Obama pak řekl, že je tím zklamán. Podle lékařů Midžrahí trpí rakovinou prostaty a zbývá mu jen několik měsíců života.

Při útoku na letadlo americké společnosti PanAm v roce 1988 zahynulo 259 lidí na palubě a 11 obyvatel Lockerbie. Většina mrtvých byli Američané. Midžrahí byl jako jediný pachatel odsouzen a dostal doživotí. Spekulovalo se o tom, že jsou za jeho propuštěním ropné a obchodní zájmy Londýna.

Telegraph: opakuje se scénář Clintona s Majorem

List The Daily Telegraph napsal, že se britští diplomaté pokoušeli při současné Brownově návštěvě USA vyjednat bilaterální setkání pětkrát a bez úspěchu. Obama s Brownem pak prý hovořili pouze krátce v kuchyňce sídla OSN, ale americký prezident si přitom udělal čas na bilaterální schůzky s představitel Japonska, Číny i Ruska.

List hovoří o krizi nejhorší za posledních 20 let a připomíná ledové vztahy, které panovaly mezi někdejším americkým prezidentem Billem Clintonem a bývalým britským premiérem Johnem Majorem.

Bílý dům ale tato tvrzení popřel. Obama s Brownem prý stráví společně celý pátek, avšak britský list dodává, že to bude za přítomnosti ostatních státníků ze zemí skupiny G20.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám