Hlavní obsah

Al-Kajdá předpovídá pád prezidenta Obamy "rukama muslima"

– Dubaj

Muž číslo dvě al-Kajdy Ajmán Zavahrí předpovídá pád amerického prezidenta Baracka Obamy "rukama muslimů". Uvádí se to v nově vydaném,, 106 minut dlouhém videozáznamu, který zveřejnila al-Kajdá k osmému výročí teroristických útoků z 11. září 2001 v USA. Americký institut SITE, monitorující teroristickou činnost, předběžně potvrdil autentičnost a relativní aktuálnost záznamu.

Článek

"Z boží vůle, skončíte rukama muslimského lidu," cituje agentura AP z nahrávky pasáž určenou prezidentu Obamovi.

Videozáznam složený ze dvou dílů a mluvený v arabštině byl v úterý zveřejněn na internetových stránkách islámských radikálů. Nahrávka vypočítává údajné úspěchy různých skupin džihádu na celém světě. Mluví na ní nejen Zavahrí, ale i jiní předáci teroristů. Vyjadřují se k událostem ve světě za uplynulý rok, například ke globální finanční krizi nebo ke zvolení Baracka Obamy prezidentem.

Podobná dlouhá poselství se objevila i při dřívějších výročích různého druhu. Nejvyšší předák Al-Káidy Usáma bin Ládin zveřejnil své vlastní poselství 14. září. Na něm varuje Američany před údajně příliš těsným spojením jejich vlády s Izraelem.

Celkem vydali bin Ládin, Zavahrí a další předáci Al-Káidy od 11. září 2001 nejméně 50 poselství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám