Hlavní obsah

Opilý Jelcin prý běhal v trenýrkách před Bílým domem

– Moskva
Právo, vpl

Někdejší ruský prezident Boris Jelcin, známý náklonností k alkoholu, se při své návštěvě Bílého domu dvakrát postaral o pozdvižení. Tvrdí to historik Taylor Branch, který na 700 stránkách nové knihy zpracoval 79 rozhovorů se svým přítelem, exprezidentem Billem Clintonem.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Boris Jelcin

Článek

V roce 1995 se Jelcin při recepci v Bílém domě opil natolik, že téměř nemohl mluvit. Když se vracel do rezidence pro prezidentovy hosty, ztratil se uprostřed noci dokonce i vlastní ochrance. Podle listu USA Today, jenž s předstihem otiskl výňatky z knihy, ho osobní strážci později objevili jen v trenýrkách na Pensylvania Avenue před Bílým domem. Pokoušel se zastavit taxi, protože chtěl pizzu, tvrdil jim.

O den později znovu obelstil své bodyguardy a po zadním požárním žebříku v rezidenci pro hosty,  kde bydlí státní návštěvy, sešel do sklepa. Jeden ze strážců ho považoval za opilého zloděje - do té doby, než se na scéně objevili američtí a ruští agenti a všechno vysvětlili.

Tehdy konečně pochopil, že žije jako vězeň ve zlaté kleci
Michail Kasjanov, přední kritik Kremlu a ruský expremiér

Branch, nositel Pulitzerovy ceny, se s Clintonem zná od roku 1972. Knihu připravil při svých utajených návštěvách Bílého domu, přičemž Clinton nahrané kazety s vyprávěním schovával v šuplíku na ponožky.

„Jako ve zlaté kleci“

Jelcin na sklonku svého života nepochyboval o tom, že jeho telefon odposlouchávají a na pokyn svého nástupce Vladimira Putina musel žít ve „zlaté kleci“.

Michail Kasjanov, přední kritik Kremlu a ruský expremiér, uvedl ve své knize, že stárnoucího Jelcina směl na Putinův příkaz navštěvovat jen omezený počet lidí.

Jelcin se svěřil Kasjanovovi několik let před svou smrtí v dubnu 2007, že se cítí opuštěný v rezidenci u Moskvy. „Odposlouchávají všechny moje rozhovory. Je těžko pochopitelné, co vše se kolem nás může dít,“ řekl mu Jelcin s tím, aby si Kasjanov koupil vždy nový mobil, když mu bude chtít zatelefonovat.

Putin jednou požádal, ab ministři nenaavštěvovali Jelcina, protože ho jejich návštěvy „rozrušují a zhoršují jeho zdravotní stav“. „Vyznívalo to sice jako přátelská žádost, avšak to bylo v podstatě nařízení, aby se každý Jelcinovi vyhnul,“ napsal Kasjanov v knize, jejíž části zveřejnil opoziční týdeník Novoje vremja.

Jelcina zdrtilo, když se Putin rozhodl zorganizovat oficiální oslavu jeho 75. narozenin v Kremlu se schválenými hosty místo neformální oslavy doma, jak si přál Jelcin. „Tehdy konečně pochopil, že žije jako vězeň ve zlaté kleci,“ konstatoval expremiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám