Hlavní obsah

USA a Rusko obnovily jednání o jaderném odzbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

V Ženevě byla v pondělí obnovena jednání Spojených států a Ruska o snížení jaderných strategických arzenálů, uvedla agentura AFP. Tato jednání podle odborníků dosud blokoval záměr Američanů budovat prvky protiraketového štítu v Česku a Polsku, od čehož USA nyní upustily.

Článek

Jednání za zavřenými dveřmi začala krátce po 11:00 SELČ na ruské misi při OSN v Ženevě a byla přerušena odpoledne. Pokračovat mají v úterý od asi 10:00 SELČ a pokračovat do pátku, možná i po víkendu, citovala AFP jistý ruský diplomatický zdroj.

"Tentokrát budou trvat déle než bylo zvykem a za každou stranu se jich účastní významné delegace," uvedl bez dalšího upřesnění zdroj. Americký velvyslanec v Moskvě John Beyrle podle ruských agentur sdělil, že vyjednávači si již vyměnili texty o klíčových postojích ohledně nové smlouvy, která by podle USA mohla být dokončena do konce roku.

USA a Rusko se po nástupu prezidenta Baracka Obamy do Bílého domu dohodly pracovat na nové smlouvě upravující počty strategických jaderných zbraní. Ta má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991.

Jednání ohledně START uvízla na mrtvém bodě za předchozího amerického prezidenta George Bushe a dosud vázla i za Obamy, především kvůli projektu protiraketového štítu v Evropě, který Moskva vždy vnímala jako ohrožení své bezpečnosti. USA nedávno oznámily, že odstupují od dosavadních plánů na vybudování radarové části a sila s antiraketami v ČR, respektive v Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám