Hlavní obsah

Obama nehodlá zastavit vyšetřování výslechových metod agentů CIA

Washington

Americký prezident Barack Obama odmítá zastavit vyšetřování kontroverzních výslechových metod, které údajně použili agenti Ústřední zpravodajské služby (CIA) u osob podezřelých z terorismu. Řekl to v nedělním rozhovoru pro televizní stanici CBS. O zastavení vyšetřování požádala Obamu v pátek prostřednictvím dopisu skupina bývalých šéfů CIA.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Své rozhodnutí nevyhovět žádosti bývalých šéfů CIA Obama podle agentury AP odůvodnil tím, že nechce zvrátit podnět k vyšetřování vydaný ministrem spravedlnosti Erikem Holderem. Podotkl, že si nicméně cení jejich péče o orgán, který pomohli vybudovat. O zastavení vyšetřování požádala Obamu šestice bývalých šéfů Ústřední zpravodajské služby, z nichž někteří sloužili v CIA během vlády bývalého prezidenta George Bushe, kdy údajně kontroverzní výslechy probíhaly.

Podle zprávy inspekce CIA, kterou nedávno zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti, jsou někteří pracovníci CIA podezřelí z psychického a fyzického mučení vězňů. Jednomu z mužů obviněných z teroristických útoků z 11. září 2001 prý například vyhrožovali, že zabijí jeho děti. U jiných předstírali popravy vězňů ve vedlejších celách a nejméně prý v jednom případě zadrženého týrali s použitím ostré střelby.

Ministr spravedlnosti Holder nařídil nedávno vyšetření celé záležitosti. Bývalí šéfové CIA apelovali na Obamu, aby vyšetřování zrušil, neboť již během Bushovy vlády se výslechovým metodám dostalo pozornosti justice a ta potrestala jen jeden případ. Záležitost by už prý neměla být posuzována jinou administrativou. Bývalí šéfové CIA také vyjádřili obavy, že vyšetřování by mohlo odradit současné agenty od tvrdých postupů při boji proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám