Hlavní obsah

Ministr zahraničí Jan Kohout bude v New Yorku jednat s Clintonovou

New York

Český ministr zahraničí Jan Kohout má v pondělí v New Yorku jednat s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Kohout bude příští týden v USA na zasedání Valného shromáždění OSN. Podrobnosti k plánovanému jednání mezi oběma šéfy diplomacií nejsou známy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Kohout

Článek

V posledních dnech je hlavním tématem ve vztazích USA - ČR zrušení dosavadních amerických plánů na vybudování protiraketového deštníku v Česku a Polsku. Tento krok vyvolal na české i polské politické scéně příznivé i kritické reakce.

Ministryně Clintonová v pátek uvedla, že ČR i Polsko jsou hlavními kandidáty na umístění nových mobilních antiraket, které USA zamýšlejí v Evropě rozmístit místo původně plánované části protiraketového štítu.

Ministr obrany ČR Martin Barták v pátek po jednání se šéfem Národní bezpečnostní rady USA Jamesem Jonesem dodal, že Praha bude do konce roku jednat s Washingtonem o zapojení do této nové podoby protiraketového systému. Podle něho bude mít Česko zájem na tom, aby čeští odborníci působili v Agentuře pro protiraketovou obranu (MDA).

Šéf diplomacie Kohout minulý týden zase navrhl členům americké delegace, aby vyslali českého vědce v americkém raketoplánu na mezinárodní kosmickou stanici nebo například zřídili ve střední Evropě pobočku známé vojenské akademie West Point. Členové amerického týmu, který v Praze vysvětloval stažení dosavadních plánů na radar v Brdech, podle ministra jeho nápad zaregistrovali.

Českou delegaci, která bude míří na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, vede prezident Václav Klaus. Do USA odjíždí v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám