Hlavní obsah

Teroristická buňka plánovala útok na newyorské metro

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Agenti FBI podnikli během uplynulého týdne několik razií v newyorské čtvrti Queens a v Denveru kvůli přítomnosti islámských radikálů. Vedení FBI informovalo senátory, že akce měla jen preventivní charakter a nikdo nebyl ohrožen. V pátek ale CNN uvedla, že buňka zřejmě plánovala zaútočit na newyorské metro. Hrozba byla brána vážně, hlavním podezřelým byl Afghánec.

Článek

Podle zdrojů CNN buňka plánovala a připravovala atentát. Zřejmě měl být spáchán v oblasti New Yorku v místě, kde se vyskytuje velké množství lidí, a kde nejsou bezpečnostní opatření tak přísná. Zřejmě se mělo jednat o nádraží nebo o stanici metra, kde se neprovádějí tak přísné kontroly jako na letištích.

Tajná služba se obávala, že atentátníci plánují podobné útoky, jaké v Madridu 11. března 2004 zabili 191 lidí. 

Úřady vzaly hrozbu vážně, protože se akce měli účastnit skuteční teroristé. Proběhly proto velké přípravy. Do Denveru v Coloradu, kdy byla zjištěny první podezřelé okolnosti, vyslala FBI speciální síly.

V centru pozornosti vyšetřovatelů stojí 24letý obyvatel Colorada afghánského původu Najibullah Zazi, jehož byt byl prohledán ve středu a v jehož počítači byly nalezeny plány na výrobu bomb. Zazi v neděli přijel do New Yorku, což vedlo k zahájení operace. [celá zpráva]

Podle jednoho odborníka na boj s terorismem byly v počítači v Denveru nalezeny instrukce na odpalování bomb. Při prohlídkách v Denveru a v New Yorku byly také nalezeny mapy a batohy a látka, která vypadala jako výbušnina.

První testy se ukázaly být pozitivní, ovšem výsledky dalších, přesnějších testů, které většinou hrozbu vyloučí, ještě nejsou zveřejněny.

Zaziho advokát ale popírá, že by v jeho počítači byly plány bomby. Podle něj Zazi nemá vazby na radikály a do ohniska FBI se dostal jen proto, že zůstal v domě, který vlastní jeho starý známý sledovaný FBI.

Reklama

Výběr článků

Načítám