Hlavní obsah

Republikáni v Kongresu kritizují Obamovo rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikáni v americkém Kongresu ostře kritizovali čtvrteční rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy ustoupit od plánů předchozí republikánské vlády vybudovat protiraketový štít, jehož prvky měly být i v České republice a v Polsku.

Článek

Obamův soupeř v prezidentských volbách John McCain řekl, že jde o "jednostranné rozhodnutí a vážný omyl", který "zpochybňuje diplomatické závazky vůči České republice a Polsku a může podkopat způsob, jakým se ve střední Evropě vnímá americké vůdcovství".

Šéf republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell označil rozhodnutí za nebezpečné, krátkozraké a z dlouhodobého hlediska škodlivé pro zájmy Spojených států. "Ve válce proti terorismu se nesmíme ke svým spojencům obrátit zády," řekl.

Vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner vyzval prezidenta, aby "toto špatné rozhodnutí přezkoumal, zařadil se po bok spojenců a dělal to, co je dobré pro bezpečnost Američanů". Podle Boehnerova názoru Obamovo rozhodnutí "posiluje Rusko a Írán na úkor spojenců (USA) v Evropě".

Poslanec Howard McKeon vyslovil znepokojení nad tím, že Bílý dům "neuznává hrozbu, jakou představuje íránský režim".

Sarkozy: je to skvělý úmysl

Naopak francouzský prezident Nicolas Sarkozy rozhodnutí přivítal. Podle něj je rozhodnutí skvělé. Sarkozy rovněž doufá, že to ocení Rusko, které se proti úmyslu umístit v ČR americký radar a v Polsku desítku antistřel opakovaně a velmi hlasitě stavělo.

Reklama

Související články

Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy

Spojené státy ustoupí od projektu rozšířit svůj systém protiraketové obrany do střední Evropy. Součástí rozšíření měl být radar XBR v Brdech a sila...

Výběr článků

Načítám