Hlavní obsah

Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy

Právo, Novinky, ČTK, aš, roš, The Wall Street Journal
Washington
Aktualizováno

Spojené státy ustoupí od projektu rozšířit svůj systém protiraketové obrany do střední Evropy. Součástí rozšíření měl být radar XBR v Brdech a sila s antiraketami v Polsku. Uvedl to ve čtvrtek list Wall Street Journal. V noci to prezident USA Barack Obama oznámil v telefonickém hovoru českému premiérovi Janu Fischerovi. Podle něj Obama přislíbil, že nezmění přístup k doprovodným dohodám o vědecké spolupráci s Českem.

Článek

O konci Bushova plánu píše i polský web Gazeta.pl - sice se odvolává na zprávy The Wall Street Journalu a Weekly Standard, ale informaci bere jako hotovou věc. Článek začíná větou: "Žádný protiraketový štít." Podle náměstka polského ministra zahraničí Andrzeje Kremera je velká pravděpodobnost, že protiraketová základna v Polsku nevznikne. "Z různých zdrojů jsme se doslechli, že je vysoká pravděpodobnost, že protiraketový štít zde (v Polsku) vybudován nebude," uvedl. On a náměstek ministra obrany Bronislaw Komorowski odcestují za deset dnů do Washingtonu, kde se dozvědí více, řekl Kremer.

Do Prahy dorazí odpoledne delegace USA vedená náměstkyní ministryně zahraničí Ellen Tauscherovou, která nyní jedná ve Varšavě. Sdělí podrobnosti o osudu štítu. O protiraketové obraně budou ve čtvrtek také na tiskové konferenci hovořit ministr obrany USA Robert Gates a zástupce šéfa Sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA generál James Cartwright.

Fischer: Vědecká spolupráce pokračuje

V pátek by se s Gatesem měl setkat ministr obrany Martin Barták, který je tento týden v USA na pracovní návštěvě, kde vyjednává o další vojenské spolupráci s armádními špičkami. Informoval o tom ve čtvrtek na tiskové konferenci Fischer. 

"Obama mě ujistil, že Spojené státy nadále považují ČR za jednoho z nejbližších partnerů, a že spolupráce bude pokračovat," řekl také premiér. Doprovodné dohody o vědeckotechnické a vojenské spolupráci mají podporu, řekl Obama Fischerovi. Projekty vzájemné vědecké spolupráce se tudíž mohou nadále rozvíjet. USA poslaly už loni pro český výzkum několik miliónů korun.

"Načasování mě překvapilo víc než rozhodnutí, protože existovalo víc variant. Počkám si na zítřejší jednání s ministrem obrany Gatesem, abych se dozvěděl podrobnosti. V této chvíli se mohu vyjadřovat pouze na základě zpráv v médiích,“ řekl Právu ministr obrany Martin Barták ve floridském Eglinu, kde je o sedm hodin méně nežli v Praze.  

Iránské rakety nejsou hrozba

List The Wall Street Journal uvedl, že plán rozšířit štít do střední Evropy byl opuštěn kvůli tomu, že vývoj raket dlouhého doletu v Íránu nepokročil tak daleko, jak se původně odhadovalo.

Nepředstavují proto hrozbu pro evropská města, řekli listu bývalí i současní představitelé americké vlády. Právě oni list informovali o opuštění programu.

Dalším důvodem je snaha zlepšit vztahy s Moskvou, která projekt brala jako ohrožení svých zájmů a své bezpečnosti. Kritici Obamova kroku v opuštění plánu vidí dokonce ústupek Moskvě. 

Budou informováni polští a čeští představitelé

Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen, Obamův hlavní vojenský poradce, ve středu řekl agentuře AP, že vláda je "velmi blízko" ukončení sedmiměsíčního posuzování návrhu protiraketového obranného štítu, který podporovala vláda předchozího prezidenta George Bushe. Výsledky vyhodnocení Mullen nesdělil.

Podle listu The Wall Street Journal představují nyní větší nebezpečí íránské rakety krátkého a středního doletu a je nutné se zaměřit na obranu proti nim. Místo štítu v Polsku a v ČR se má pozornost soustředit na regionální obranu ohrožených oblastí.

Obamova kritika projektu

Barack Obama nechal projekt prozkoumat, neboť k němu měli výhrady odborníci, podle nichž nebyl dost účinný. Testy probíhaly v nižších výškách, než měly být ty operační. Spory také panovaly okolo nákladů. 

Prezident po svém nástupu několikrát nepřímo plán protiraketové obrany kritizoval. Tvrdě se pustil do projektů, které jsou spjaty s minulostí a neodpovídají současné světové situaci, jež vyžaduje pružnou reakci místo mohutných arzenálů sloužících k zastrašování. Kritizoval také projekty, u nichž není předem stanoveno, co je jejich cílem, a které jsou velmi nákladné kvůli tomu, že na počátku nejsou stanoveny přesné podmínky.

Právě tímto způsobem se vyvíjely projekty protiraketové obrany, neboť vládní Agentura pro protiraketovou obranu MDA si vymohla, že jí nebudou zadávány přesné požadavky, aby mohla pružně reagovat na situaci. [celá zpráva]

Výrovce antiraket Boeing na to reagoval návrhem mobilní varianty, kdy by se rakety přepravovaly do ohrožených oblastí transportními letadly. V návrhu však nijak nebylo upřesněno, jak by se naváděly. Mobilní systém by však rozhodně znamenal konec sil v Polsku. Osud radaru z návrhu není jasný. [celá zpráva]

Objevily se také spekulace, že by se radar i sila umístily na Balkán nebo do Turecka. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Obamovy administrativy nepostavit protiraketový štít ve střední Evropě?
Ano
74,9 %
Ne
25,1 %
Celkem hlasovalo 7531 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám