Hlavní obsah

Válka drogových gangů si v Mexiku vyžádala další desítky obětí

Novinky, ČTK, aš, AFP
Ciudad Juárez/Tijuana

Vražedné boje mexických drogových kartelů si v úterý vyžádaly čtyřicet obětí nalezených ve městě Ciudad Juárez. Terčem útoku se stalo i místní centrum pro odvykání drog, kde zahynulo deset osob. Bilance je ještě horší než v pondělí, kdy zahynulo 16 osob.

Článek

Nejvíce pozornosti vzbudil útok ozbrojeného komanda na protidrogové středisko Anexo de Vida (Přístavba života). Gang tam vtrhl krátce před půlnocí místního času a z automatických zbraní postříleli nejméně deset lidí, mezi nimi i ředitele střediska a lékaře, který právě vyšetřoval jednoho pacienta. Další dva lidé byli vážně zraněni.

Útok měl všechny znaky vyřizování účtů mezi bandami pašeráků drog. V protidrogových centrech se skrývají drobní překupníci drog v naději, že takto uniknou policii i konkurečním klanům.

V dalších částech města a v jeho okolí bylo při střetech soupeřících drogových gangů zavražděno asi 30 lidí, napsala agentura AFP.

V pondělí si válka vyžádala 16 lidských životů. Bylo mezi nimi šest osob, které vytáhli z hořícího vozu v Tijuaně. Vůz byl zapálen na severní hranici města, přes které proudí drogy do USA.

"Když jsem uhasili auto, zjistili jsme, že je v něm šest těl,“ řekl velitel hasič Rafael Carillo. Dvě těla byla v kufru.

Sedm osob bylo v pondělí zabito ve státě Chihuahua. Vraždy byly pojaty v duchu poprav.

V Tijuaně na hranicích s kalifornských San Diegem bylo jen letos spácháno 400 vražd. Horší situace je právě ve městě Ciudad Juárez, kde bylo letos zabilo 1200 osob. Ve městě, které sousedí s texaským El Pasem, bylo rozmístěno 8500 vojáků, kteří mají ukončit válku drogových kartelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám