Hlavní obsah

Obamovi oponenti jsou rasisté, tvrdí exprezident Carter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký prezident Jimmy Carter tvrdí, že kritika reformních návrhů současné hlavy USA Baracka Obamy je do značné míry motivována rasistickými předsudky. Stalo se tak týden poté, co republikánský poslanec Joe Wilson na prezidenta při projevu o zdravotnictví před společným shromážděním obou komor Kongresu křičel, že lže.

Článek

Ačkoliv Sněmovna reprezentantů Wilsonův impulsivní čin odsoudila a poslanec se okamžitě omluvil s tím, že to neměl dělat, jakkoliv s prezidentem nesouhlasil, kauza odstartovala obviňování z obou táborů.

O víkendu vyšlo najevo, že Wilson kdysi pracoval pro politika, který zastával myšlenku rasové segregace. Následně jeden z komentátorů uvedl, že poslanec na prezidenta nekřičel jen "Lžeš!“, ale "Lžeš, hochu“. Wilson komentář odmítl, jeho syn Alan však uvedl, že otcův výrok neměl rasistický podtext. Republikáni pak přešli do útoku s tím, že prezidentovi příznivci hrají falešnou hru.

Exprezident Carter zareagoval v úterý. V Atlantě uvedl, že kritika Obamova návrhu reformy zdravotnictví a dalších kroků není jen běžným výsledkem debaty, ale pramení hlouběji. Dodal, že prezident by si zasloužil větší respekt.

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám