Hlavní obsah

Švéd vydaný z ČR do USA byl za terorismus odsouzen na doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soud v New Yorku v úterý odsoudil na doživotí Švéda libanonského původu Oussamu Kassira. Česko ho do USA vydalo předloni kvůli obviněním, že podporoval teroristy a plánoval zřídit ve Spojených státech výcvikový tábor mudžahidů pro afghánské bojiště.

Článek

Soudce John Keenan Kassira označil za bezpečnostní hrozbu. Kassir byl už v květnu uznán vinným z podpory teroristické sítě al-Kajda.

Česká policie Kassira zadržela koncem roku 2005 při jeho cestě na Blízký východ, Praha byla pouze jeho přestupní stanicí. Muž následně v ČR zažádal o politický azyl, který mu byl ale zamítnut a on byl v roce 2007 vydán do USA.

Vyšetřovatelé Kassira obviňovali mimo jiné z provozování internetových stránek, na nichž radil, jak si vyrobit bombu a jedovaté látky. V Oregonu plánoval zřídit tábor pro výcvik islámských bojovníků. Financovat jej prý chtěl z další nezákonné činnosti. Absolventi tábora se měli přesunout do Afghánistánu.

Kassir všechna obvinění odmítal. V rozhovoru pro Právo koncem roku 2006 řekl, že FBI vychází ze lživých tvrzení nevěrohodné osoby. To zopakoval i soudu, když řekl, že svědkové lhali. Na závěr doplnil, že si porota nemohla všechny okolnosti řádně prostudovat, protože diskuse trvala jen dvě hodiny.

Kassir si rovněž stěžoval na způsob, jakým s ním bylo ve vězení zacházeno. Zpočátku mu údajně nedovolali mít u sebe korán a dostával jídlo, které bylo v rozporu s jeho náboženstvím. Když prý odmítal jíst, přivázali ho k židli a krmili ho násilím.

Hlavní svědek čeká na trest

Hlavním svědkem v procesu byl James Ujaama narozený v Denveru, který s táborem Kassirovi pomáhal. Uvedl, že Kassir byl rozlícen, když zjistil, že v táboře není ani dost mladých mužů ani zbraní. Tábor tak nebyl nikdy plně zprovozněn.

Také Ujaamu shledal soud vinným z podpory terorismu a v současnosti očekává trest. Hrozí mu 30 let za mřížemi, ale vzhledem k tomu, že spolupracoval, se dá očekávat trest nižší, ne-li omilostnění. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám