Hlavní obsah

Náboženský fanatik unesl v Mexiku letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Mexiku bylo ve středu večer uneseno linkové letadlo směřující z Bolívie přes rekreační letovisko Cancún do hlavního města Ciudad de México. Únos má na svědomí muž z Bolívie, který si chtěl vynutit schůzku s prezidentem Felipem Calderónem a varovat ho před ďáblem a zemětřesením. Únos se obešel bez zranění a únosce se po hodině vyjednávání vzdal.

Článek

Podle rozhlasových zpráv bylo letadlo společnosti Aeromexico uneseno vzápětí po startu z Cancúnu. Pachatel, hrozil odpálením výbušniny. V letadle se ale žádná nenašla. Nepotvrdila se ani původní informace, že únosci byli tři. Bolivijský fanatik původně tvrdil, že má tři společníky, z nichž se nakonec vyklubali "Otec, Syn a Duch svatý".

Únosce, kterým je prý čtyřiačtyřicetiletý José Mar Flores, při výslechu vypověděl, že tři devítky ze středečního data 9. září 2009 (9.9.09) jsou obrácenou variantou satanského čísla 666. Falešnou bombu použil, aby ovládl letadlo. Poté nařídil pilotovi, aby sedmkrát obletěl mexickou metropoli. Flores, který je podle CNN závislý na drogách a alkoholu, se považuje za církevního vyslance.

Během únosu se dožadoval, aby mohl mluvit s mexickým prezidentem Felipem Calderónem. Toho chtěl podle AP varovat před hrozbou zemětřesení.

Prezident byl na letišti

Letadlo bezpečně přistálo v mexickém hlavním městě, kde byla, jak uvedl ministr dopravy Juan Molinar, vyhlášena nejvyšší pohotovost. Stroj po dosednutí na přistávací dráhu okamžitě obklíčily bezpečnostní síly. Shodou okolností byl prezident Calderón právě na letišti a zrušil kvůli únosu svůj odlet, sdělila televize CNN. Podle MSNBC únosce přibližně 45 minut po přistání propustil první cestující. 

"Byla to složitá situaci, ale pilot nás požádal, ať zůstaneme klidní," řekl jeden s pasažérů, kteří opustili letadlo mezi prvními a s palubními zavazadly přešli přes letištní plochu za policejní kordón. "Báli jsme se," řekla další pasažérka s tím, že únosce na pasažéry vůbec nemluvil. Mnozí cestující si proto únosu vůbec nevšimli a víc je vyděsilo, že letadlo po přistání obklopily houkající policejní vozy. 

Boeing 737 měl na palubě celkem 104 cestující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám