Hlavní obsah

NASA nemá na dalšího muže na Měsíci peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) si nemůže dovolit vyslat astronauta na Měsíc. Podle britského deníku The Daily Telegraph se závěrem přišla příslušná komise Bílého domu. Odborníci odhadují, že k uskutečnění podniku, který plánoval dřívější prezident George W. Bush, NASA každoročně v rozpočtu chybí tři miliardy dolarů (přes 50 miliard korun).

Foto: Reuters

Neil Armstong u lunárního modulu Eagle na Měsíci

Článek

„Za navrhovaného rozpočtu (18 miliard dolarů ročně), nejsou výzkumné cesty mimo Zemi uskutečnitelné,“ řekl profesor letectví na Massachusettském technologickém institutu Edward Crawley.

Bývalý americký prezident George W. Bush přitom před pěti lety plánoval vyslat k Měsíci misi s lidskou posádkou do roku 2020. Finance se měly získat ukončením provozu Mezinárodní vesmírné stanice ISS a raketoplánů.

Zvláštní panel však uvedl, že by se na pokrytí nákladů měly podílet další země a soukromé společnosti, přičemž podpořil jako hlavní cíl misi na Mars. Podle něj by také raketoplány měly pokračovat ve startech do počátku roku 2011, a nikoli do konce září 2010, jak plánoval Bush. Uzavření ISS v roce 2015 a její konec v oceánu po 25 letech výstavby a jenom pěti rocích provozu pak experti označili za nerozumné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám