Hlavní obsah

Mohutná bouře zdevastovala jih Brazílie a sever Argentiny

– Buenos Aires/Sao Paulo

Mimořádně silná bouře se v noci na středu přehnala nad severní Argentinou, jižní Brazílií, Uruguayí a Paraguayí. Zahynulo nejméně 14 lidí a zpustošeno bylo mnoho domů. Desítky dalších osob zranil silný vítr a kroupy. Bouře taktéž ničila domy, kácela stromy a trhala elektrické vedení. Některá média informovala, že v oblasti řádila tornáda, to ale meteorologové popřeli.

Foto: Reuters

Následky bouře, která zasáhla jih Brazílie a sever Argentiny

Článek

Nejméně deset lidí včetně sedmi dětí zahynulo v Argentině, oznámil Ricardo Veselka, který řídí civilní obranu ve městě San Pedro ležícím v blízkosti brazilské hranice. "Máme tady více než 50 zraněných," dodal k bilanci obětí.

Starosta San Pedra Orlando Wolfart řádění živlu komentoval slovy. "Bylo to něco, co jsem v životě neviděl." Podle něj jsou škody "neuvěřitelné“.

Nejhorší škody utrpěla argentinská městečka Santa Rosa a El Progreso, kde vítr doslova sfoukl domy a dokonce i zdravotní středisko. Na auta padaly stromy stržené větrem, jehož rychlost přesahovala 100 kilometrů v hodině. "Celé domy zmizely," řekl Veselka.

V brazilském městě Guaraciaba zahynuli čtyři lidé a více než 60 jich bylo zraněno. Další dva lidé podle nepotvrzených zpráv zahynuli v Sao Paulu, kde dopravu ochromila průtrž mračen, část města postihly záplavy a místní letiště muselo zdržet odlet více než deseti letů.

V brazilském státě Santa Catarina poryvy větru zničily 90 domů v chudinských čtvrtích a poškodily 370 dalších.

V Paraguayi poškodila bouře domovy zhruba 700 lidí, uvedli záchranáři. Zdevastována byla také pole. Teplota v Asunciónu klesla z 35 stupňů na 12.

Reklama

Výběr článků

Načítám