Hlavní obsah

Velký požár u Los Angeles zavinil člověk

Los Angeles

Rozsáhlý požár, s nímž nadále bojují hasiči severně od amerického Los Angeles, způsobil člověk. Uvedli to ve středu vyšetřovatelé, aniž upřesnili, zda se jednalo o žhářství či nehodu.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Spáleniště u Los Angeles

Článek

Zástupce velitele oddělení pro mimořádné události Carlton Joseph konstatoval, že oheň, který už pohltil 560 kilometrů čtverečních porostu, zničil 64 domů, přiměl 12 000 lidí k evakuaci a vyžádal si dvě oběti mezi hasič, "byl zaviněn člověkem".

"Jediná věc, kterou mohu říci, je, že se pravděpodobně jednalo o lidskou aktivitu," potvrdila Josephova slova šéfka lesnického úřadu Rita Wearsová.

Hasiči při boji proti plamenům nadále využívají příznivějšího počasí s nižšími teplotami a vlhčím vzduchem a podařilo se jim dostat pod kontrolu již 28 procent požáru, který hoří asi 24 kilometrů severně od Los Angeles.

Zrušena byla prý již i veškerá předchozí nařízení k evakuaci a všichni lidé, kteří se uchýlili před plameny do bezpečí, se mohou vrátit na místa svých domovů. Problémy nicméně působí kouřový opar nad oblastí Los Angeles. Zdravotnické úřady varovaly občany, aby se raději vyhnuli fyzickým aktivitám pod širým nebem.

Boj proti požáru vyšel již na 21 miliónů dolarů, kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger ovšem slíbil, že hasiči budou mít i nadále od státu pro svou práci dostatek finančních prostředků. "Ačkoli máme problémy s rozpočtem a finanční krizí... peníze na boj proti požárům budeme mít vždy připravené," řekl. Podle Schwarzeneggera v Kalifornii nadále hoří pět velkých požárů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám