Hlavní obsah

Mexiko se připravuje na příchod hurikánu Jimena

Miami/Acapulco

Silný hurikán Jimena ohrožuje pacifické pobřeží Mexika a poloostrov Baja California. Hurikán patří do kategorie 4 s větry o rychlosti přes 220 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpokládají, že ještě posílí na kategorii pět. Připravuje se evakuace 10 000 lidí.

Článek

„Je značná pravděpodobnost, že tento hurikán během 24 hodin posílí na kategorii pět,“ řekl Dave Roberts z Národního centra pro hurikány v Miami na Floridě.

Poloostrov Baja California by mohl hurikán zasáhnout v úterý. Obyvatelé v potenciálně postižených oblastech již začali shromažďovat zásoby jídla a humanitární pracovníci začali zřizovat nouzové přístřešky pro případ přírodní katastrofy. Podle agentury AP, která citovala místní úřady, bude ze záplavových oblastí preventivně evakuováno kolem 10 000 lidí.

Jimena je druhým hurikánem letošní sezony ve východní části Tichomoří. V červnu stejnou oblast zasáhl hurikán Andres, který zaplavil Acapulco a vyžádal si jednoho mrtvého. Jde už o desátou bouři v letošní hurikánové sezóně v Pacifiku.

Ta začala pomalu, ale v srpnu bouří výrazně přibylo, meteorologové jich zaznamenali sedm.

Reklama

Výběr článků

Načítám