Hlavní obsah

Unesená dívka pracovala pro svého věznitele, měla přístup k e-mailu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Placerville

Příběh Američanky Jaycee Dugardové, kterou unesli před osmnácti lety, když jí bylo jedenáct, se komplikuje. Ukázalo se, že mladá žena pro svého únosce Philipa Garrida pracovala a vyřizovala telefonáty i e-mailovou korespondenci. Mohla tedy požádat o pomoc, uvedla televize CNN. Už v pátek se ale ukázalo, že Garrida považovala za světlo svého života a za svého manžela.

Článek

I zákazníci Garridovy tiskárny Dugardovou znali - pod jménem Allissa, které jí dal únosce. Jednali s ní o designu, o podobě vizitek i letáků a popsali ji jako profesionální, odpovědnou a vstřícnou. „Byla vždy dobrá v tom, že nám poskytla, co jsme chtěli,“ uvedl jeden ze zákazníků tiskárny Ben Daughdrill. „Získali jste pocit, že ona děla veškerou práci,“ dodal.

Redaktoři CNN viděli e-maily poslané Daughdrillovi. Šly z adresy patřící Garridovi a byly podepsány jeho jménem. Jak však uvedl Daughdrill, odpovědi se týkaly dotazů, které s ní těsně předtím probíral telefonem. Dokonce se s ženou dvakrát setkal osobně. Jednou mu předala vytištěné materiály.

Podle vyšetřovatelů je už jasné, že Dugardová byla součástí Garridovy firmy Printing for Less, která skutečně měla nižší ceny než konkurence. Zjišťují, za jakých podmínek byla unesená Dugardová držena v domě Garridových v kalifornském Antiochu. Je však jasné, že v posledních letech měla přístup k e-mailu i k telefonu.

Mezi unesenou a únoscem je silná vazba

Pří té příležitosti je zmiňován stockholmský syndrom, kdy si rukojmí vytvoří vazbu na únosce. Časem Garrida, který s ní měl dvě děti, začala Dugardová vnímat jako svého manžela. Už v pátek se objevila informace, že ho vnímala jako světlo svého života. [celá zpráva]

Je možné, že k tomu přispěl i náboženský fanatismus Garrida, který o sobě tvrdil, že komunikuje přímo s Bohem. [celá zpráva]

„Jaycee má k němu silné city. Má pocit, že se jednalo o manželství,“ uvedl otčím Dugardové Carl Probyn a dodal: „Nyní si ale vyčítá, že se její vztah k tomuto muži takto vyvinul.“ Celou situaci komplikuje, že v rodině strávila dívka jen 11 let, zatímco u únosce let 18.

Philip Garrido a jeho žena Nancy už byli obžalováni z 29 závažných trestných činů. Je mezi nimi únos dítěte mladšího 14 let, únos ze sexuálních důvodů, znásilnění a násilné nemravné jednání s dítětem i omezování osobní svobody a spolčení za účelem přípravy těchto činů. Oběma hrozí doživotí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Jaycee Lee Dugardová na archivním snímku

Garrido je navíc vyšetřován v souvislosti s případem dvou zavražděných prostitutek z devadesátých let. jejich těla byla nalezena u průmyslové zóny, kde Garrido tehdy pracoval. Garrido ale vinu zcela popírá.

Pochybení policie

Policie také přiznala pochybení v případě Dugardové, protože 30. listopadu 2006 někdo volal na policejní linku 911 s tím, že na dvorku Garridova domu žije ve stanech žena s dětmi. Garrido byl registrován jako sexuální násilník a do konce života proto podléhá pravidelným kontrolám kurátora. Přesto vyslaný policista na dvorek nejen nevstoupil, ale ani o to nepožádal. V hlášení uvedl, že žádný zločin nebyl spáchán.

Foto: Kevin Bartram, Reuters

Dvůr únosce Philipa Garrida

Únos byl odhalen náhodou

Případ unesené byl odhalen úplnou náhodou. Garrido šel v úterý se svými dvěma dcerami na univerzitu v Berkeley a požadoval, aby tam mohl rozdávat literaturu a hovořit, aniž by uvedl o čem. Spojení starého muže a dvou malých dívek vyvolalo podezření, a když se ukázalo, že Garrido byl v roce 1971 odsouzen pro únos a znásilnění, policie kontaktovala kurátory.

Skutečnost, že s Garridem kromě manželky žije další žena se dvěma dětmi, je překvapila a vedla k dalšímu pátrání, které ukázalo, že Allissa je zmizelou Dugardovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám