Hlavní obsah

NYT: USA už nechtějí radar v Česku, ale v Turecku či na Balkáně

Novinky, ČTK, jim, NYTimes.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy údajně ztrácejí zájem o výstavbu protiraketové štítu v Česku a Polsku. Podle informací amerického deníku The New York Times (NYT) vypracovává administrativa prezidenta Baracka Obamy nové možnosti výstavby protiraketové obrany, uvažuje se údajně o Turecku či Balkánu. S podobnou informací přišel již také polský list Gazeta Wyborcza. Americká diplomacie to ale dementovala.

Článek

Plány by měly být připraveny příští měsíc, aby je mohl Obama konzultovat s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděv, který se v New Yorku zúčastní zasedání Spojených národů. 

Podle listu by plány na stažení protiraketové obrany z ČR, Polska, nebo z obou zemí, mohly potěšit Rusko a Německo, avšak u spojenců ve východní Evropě vzbudit nevoli.

Deník s odkazem na oficiální zdroje uvádí, že tým odborníků, který pro Obamu už měsíce vypracovává různé možnosti protiraketového zabezpečení, nabízí mezi jinými i výstavbu v Turecku nebo na Balkáně. 

Vedle toho Američané vyvíjí také pozemní verze námořního protiraketového systému Aegis SM-3. Změny by údajně neměly zcela uspokojit Rusko, které proti štítu dlouhodobě vystupuje, hlavním požadavkem je však přizpůsobit se stále narůstající hrozbě ze strany Íránu a jeho raket krátkého doletu.

Návrhů na řešení bezpečnostní situace je údajně několik a alternativy ještě před vládou a prezidentem přezkoumají nejvyšší přestavitelé americké bezpečnosti.

V říjnu snad už budeme žít v novém světě rusko-amerického spojenectví
Ruský velvyslanec při NATO<br/>

Rozhodující bude září

Do nejasností ohledně budoucnosti amerického radaru v Brdech by mělo vnést světlo záříjové výroční valné shromáždění OSN v New Yorku, kde by měl Obama s Medvěděvem prodiskutovat alternativy. 

"Doufám, že Medvěděv přinese nějaký dobrý výsledek z této dvoustranné diskuze v New Yorku a snad v říjnu už budeme žít v novém světě rusko-amerického spojenectví,“ citoval deník ruského velvyslance při NATO Dmitrije Rogozina.  

Výstavba protiraketového štítu vzbudila protichůdné reakce nejen v Rusku, ale také mezi českou veřejností. Vyjednávání mezi USA a ČR bylo zahájeno za vlády ČSSD, ta však v poslední době vystupuje proti radaru. Koaliční vláda Mirka Topolánka umístění radaru v ČR naopak podporovala.

S nástupem Obamy do Bílého domu se USA snaží zlepšit vztahy s Ruskem, pro které byl štít trnem v oku. To podle BIS dokonce zapojilo své agenty, aby ovlivňovali veřejné mínění na českém území. V souvislosti s tím ČR nedávno vyhostilo dva ruské diplomaty. Podle průzkumů veřejného mínění je většina Čechů dlouhodobě proti radaru.

Američtí diplomaté zprávy dementují

Podobné informace jako NYT získal i polský list Gazeta Wyborcza, který ve čtvrtek napsal, že Obamova vláda se již prakticky vzdala plánů na rozmístění prvků protiraketového štítu v Polsku a v České republice. [celá zpráva]

Podle polského deníku si Bílý dům nyní přeje spíš instalovat protirakety na lodích a na základnách v Izraeli a v Turecku nebo na Balkáně než v Polsku. Americká diplomacie to však popřela.

"Určitě nerezignujeme na naše závazky k obraně našich evropských spojenců před raketovou hrozbou z Íránu," vyvrátil to NYT jeden z vládních činitelů seznámený s revizí amerických protiraketových plánů. "Zkoumáme možnosti, které zlepší obranu našich evropských spojenců," dodal.

Podle zprávy amerického Všeobecného úřadu pro kontrolu rozpočtu (GAO) z minulého měsíce mohou náklady na samotnou stavbu plánovaných vojenských komplexů v Polsku a ČR stoupnout na více než miliardu dolarů (zhruba 18 miliard korun) z původně odhadovaných 837 milionů dolarů (14,8 miliardy korun). Celkové náklady na realizaci štítu ve střední Evropě do roku 2015 tak mohou přesáhnout čtyři miliardy dolarů (70 miliard korun), upozornil GAO.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám