Hlavní obsah

Bush starší na pohřeb Kennedyho nepřijede

– Boston
Právo, CNN, roš

Mezi čtyřmi bývalými americkými prezidenty bude v sobotu v Bostonu na bohoslužbě za zemřelého demokratického veterána Senátu Edwarda Kennedyho chybět George Bush starší (85). Oznámil to jeho mluvčí s tím, že ho prý dostatečně zastoupí jeho syn.

Foto: Mike Segar, Reuters

Z domu vynášejí rakev se senátorem.

Článek

 Poté, co Kennedy v noci na středu podlehl zhoubnému mozkovému nádoru, vydal Bush společné kondolenční prohlášení i za svého syna, jenž z funkce odešel teprve letos v lednu.

S ním jsou očekáváni i Jimmy Carter a Bill Clinton. Nynější prezident Barack Obama, jenž na bohoslužbě pronese hlavní řeč, přijel s manželkou do Bostonu pro jistotu už včera pro případ, že by massachusettský ostrov Martha’s Vineyard, kde je do neděle na dovolené, zasáhla tropická bouře Danny.

Pokud to počasí dovolí, hodlá se prezident na ostrov ještě v sobotu vrátit. Před bohoslužbou v bostonské bazilice Panny Marie se ještě uskuteční veřejnosti uzavřená mše v prezidentské knihovně Kennedyho bratra Johna Fitzgeralda, kde byla rakev s ostatky senátora od čtvrtka vystavena.

Mezi asi stovkou pozvaných bude přes 40 senátorů a deset jejich bývalých kolegů včetně Birche Bayha, který v roce 1964 vlastnoručně vytáhl Kennedyho z trosek letadla, jehož havárii v Massachusetts přežili a při níž si zesnulý senátor vážně poranil páteř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám