Hlavní obsah

S Kennedym se rozloučí Obama i McCain

Právo, Jíří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Spojené státy se loučí se senátorem Edwardem Kennedym (77), který v noci na středu podlehl zhoubnému mozkovému nádoru. Loučení začalo v poledne místního času, kdy se v rodinného sídle v massachussettském Hyannis Portu konala soukromá rodinná mše.

Foto: Mike Segar, Reuters

Z domu vynášejí rakev se senátorem.

Článek

Poté byly ostatky senátora, jehož podpora i politický vliv významně přispěly k Obamově cestě do Bílého domu, převezeny z domu do prezidentské knihovny jeho bratra Johna v Bostonu a vystaveny veřejnosti. Pohřební vůz s tělem zesnulého absolvoval hodinovou cestu centrem Bostonu

V sobotu se s ním při bohoslužbě v Bostonu rozloučí prezident Barack Obama i republikánský kolega ze Senátu John McCain. Agentuře AP to sdělil činitel Bílého domu.

Týž den večer bude Kennedy podle televize ABC pohřben na Arlingtonském vojenském hřbitově u Washingtonu necelých sto metrů od svých bratrů – bývalého prezidenta Johna Fitzgeralda a senátora Roberta.

Tam se Obamova přítomnost neočekává. Právo být pohřben v Arlingtonu má Kennedy díky své službě v ozbrojených silách, tak díky téměř 47letému působení v Senátu USA.

Foto: Mike Segar, Reuters

Vlajka před sídlem Kennedyů je na půl žerdi.

„Stal se nejen jedním z největších senátorů naší doby, ale i jedním z nejuznávanějších Američanů, kteří sloužili této demokracii,“ řekl ve čtvrtek prezident v krátkém a emotivním prohlášení na massachussettském ostrově Martha’s Vineyard, kde tráví rodinnou dovolenou.

Skon senátora se stal příležitostí pro ohlédnutí i pro jeho politické oponenty. „Nevím, co na bohuslužbě řeknu, ale doufám, že k němu budu spravedlivý,“ řekl senátor McCain, který loni prohrál prezidentské volby s Obamou.

„Často nebyl třeba ani mikrofon. Všichni jsme ho slyšeli velmi dobře. Jakmile ale jeho zanícení pominulo, stal se z něj zase družný a přátelský člověk, jakým byl,“ vzpomínal McCain s tím, že „Kennedyho slovo byl závazek“.

Foto: Adam Hunges, Reuters

Senátor Edward Kennedy

Republikán Hatch: Bili jsme se jako bratři

„Po celá ta léta jsme se bili jako bratři,“ svěřil se televizi ABC Orrin Hatch, Kennedyho přítel a krajně konzervativní republikán „Když bylo po všem, dali jsme se dohromady a smáli jsme se tomu, ale musím přiznat, že první roky byly kruté,“ řekl.

Spojovala je hudba, a když se nemohli shodnout na nějaké legislativě, poslal prý Kennedy Hatchovi své poradce, aby mu zazpívali. Sám ve středu složil píseň na památku svého demokratického přítele.

„Častokrát mi vyšel naproti do středu a do středu jsem musel také já. V uplynulých 33 letech jsme schválili skoro všechny důležité zákony o zdravotní péči,“ prohlásil Hatch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám