Hlavní obsah

Americká vláda se vymkla kontrole, říkají republikáni kvůli vyšetřování CIA

– Washington
Novinky,

Bushův viceprezident Dick Cheney je pobouřen rozhodnutím administrativy současného amerického prezidenta Baracka Obamy vyšetřit, zda CIA skutečně mučila lidi podezřelé z terorismu. Zvláštního žalobce pro vyšetřování těchto případů jmenoval ministr spravedlnosti Eric Holder. Podle republikánů to ukazuje, že se americká vláda vymkla kontrole, píše list New York Times.

Článek

Podle Cheneyho si všichni agenti CIA „zaslouží naši vděčnost“. Podle něj rozhodnutí ministra Holdera bude sloužit jako připomínka toho, proč má tolik Američanů pochybnosti o schopnostech této vlády odpovídat za národní bezpečnost.

Cheneyho podporují další republikáni, kteří tvrdí, že „rozšířené techniky vyšetřování" zahrnující mimo jiné i simulované topení ochránili národ v ohrožení.

Republikánský kongresman Pete King k použití technik poznamenal: „Nevidím na tom nic špatného, jestliže to zachránilo něčí život, nemělo by to být nemorální“. King také zkritizoval vládu. „Jestliže Holder toto udělat, tak buď ztratil Obama kontrolu nad svou vládou, nebo nemůžeme věřit ničemu, co říká“. Obama byl původně proti vyšetřování agentů.

Podle Americké unie na ochranu lidských práv však Cheney jedná ryze v osobním zájmu. „Jakékoli legitimní vyšetřování by muselo dál vést na ministerstvo spravedlnosti a do kanceláře viceprezidenta,“ řekl právní poradce organizace. Tyto techniky musel někdo schválit.

Anketa

Schvalujete drsné metody CIA při výsleších zajatců podezřelých z terorismu?
Ano
57,5 %
Ne
42,5 %
Celkem hlasovalo 6052 čtenářů.

Reklama

Související články

Podle Cheneyho Obama ohrožuje bezpečnost USA

Bezpečnostní politiku a ekonomické kroky nového amerického prezidenta Baracka Obamy kritizoval bývalý viceprezident Dick Cheney, který patřil k architektům...

Výběr článků

Načítám