Hlavní obsah

Raketoplán Discovery má závadu, NASA opět odložila start

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Kvůli zdánlivě špatnému palivovému ventilu odložil americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) středeční start raketoplánu Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jednalo se o druhý pokus o vzlétnutí poté, co první byl odvolán kvůli špatnému počasí. Příští možný start se plánuje na pátek. Pokud bude opět posunut, odloží se mise až na říjen.

Foto: Scott Audette, Reuters

Raketoplán čeká na povolení ke startu

Článek

Ventil slouží k čerpání paliva z externí nádrže do hlavních motorů. Inženýři při přípravě raketoplánu ke startu zkoušeli otevřít a zavřít ventil a přístroje ukázaly, že je rozbitý. Odborníci nakonec ale usoudili, že závada je v monitorovacím zařízení, ne v samotném ventilu. To dává podle NASA naději zkusit třetí start v pátek v 6:22 SELČ by se mohl uskutečnit.

Jakákoli vážnější závada by podle agentury Reuters nejspíš vedla k odložení mise o více než měsíc. O víkendu totiž představitelé úřadu upozornili, že pokud raketoplán neodstartuje k ISS do konce srpna, bude nutné odložit misi do října s ohledem na plánované lety z Japonska a Ruska k vesmírné stanici a jinou činnost floridského střediska.

Raketoplán měl vzlétnout z vesmírného střediska na Floridě ráno v 7:10 SELČ. V rámci jeho přípravy se již začaly plnit vnější nádrže palivem, ale sedmičlenná posádka ještě na palubě nebyla.

Reklama

Výběr článků

Načítám