Hlavní obsah

Výslechy CIA: fingované popravy a ostrá střelba

Washington

Agenti americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) při výsleších osob podezřelých z terorismu předstírali popravy ostatních vězňů a v jednom případě zadrženého týrali cvičením ostré palby. Zjistilo se to při vnitřním prověřování agentury a bude to ve zprávě, která má být zveřejněna příští týden. V pátek o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyšetřovatelé prý při výslechu Abdar Rahíma Naširího, podezřelého z účasti na útoku na americkou vojenskou loď Cole, prováděli cvičnou palbu. Při útoku na Cole zahynulo roku 2000 v Jemenu 17 amerických námořníků a 40 dalších vojáků bylo zraněno.

V případě jiného vězně se ozvala palba ve vedlejší cele, takže vyslýchaný získal dojem, že byl vedle někdo zabit.

Naširí byl jedním ze tří vězňů, na nichž CIA použila při výslechu metodu simulující tonutí, tak zvaný waterboarding. Za vlády minulého prezidenta George Bushe byla tato metoda povolena, nynější prezident Barack Obama ji řadí k technikám mučení.

Porušení zákonů

Mluvčí CIA Paul Gimigliano řekl k informacím obsaženým ve zprávě, že CIA nikdy neschválila postup, který by se vymykal formálním pravidlům. Ohrožování vězňů smrtí je porušením amerických zákonů.

Ministr spravedlnosti Eric Holder zvažuje možnost nechat vyšetřit předchozí administrativu za metody použité při vyšetřování. Zatím byl stíhán jediný vyšetřovatel CIA David Passaro, jemuž byla prokázána vina za týrání vězně v Afghánistánu v roce 2003. Soud mu za to před dvěma lety vyměřil osmiletý trest.

Revize metod CIA byla dokončena roku 2004 a o její zveřejnění usiluje Americká unie pro ochranu občanských svobod. Materiál měl být znám už dříve tento rok, ale jeho publikace byla na žádost vlády pozdržena.

Zpráva zachycuje činnost CIA v tajných věznicích a její výslechový program používaný po atentátech na USA v září 2001. Zpochybňuje účinnost tvrdých vyšetřovacích metod pro ochranu USA. Díky informacím, které se takto podařilo získat od některých zatčených, nebyl odvrácen žádný útok.

Rukama agentů CIA prošlo 94 lidí podezřelých z terorismu a 28 z nich bylo vystaveno brutálním výslechům. Tři se museli podrobit waterboardingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám